nieuws

Stayokay verhuurt Rotterdamse kubuswoning

Hotel

Geen muur staat recht en elke kamer is anders. Het is de droom van menigeen om een nachtje door te mogen brengen in een kubuswoning, al jaren een architectonische trekpleister voor binnen- en buitenlandse toeristen. Door het nieuwe Stayokay-hostel bij de Rotterdamse Oude Haven is die droom werkelijkheid geworden.

Stayokay verhuurt Rotterdamse kubuswoning

Stayokay kocht in 2007 in Rotterdam een grote superkubus en een kubuswoning, waarin vroeger onder meer de Hogeschool van Rotterdam zat. Het bedrijf toverde de superkubus om tot een hostel met 49 kamers en 245 bedden. In de kubus is een extra kubus opgehangen. Vier loopbruggen doorsnijden de binnenste kubus en verbinden de verdiepingen met elkaar.

Daarnaast richtte de hosteleigenaar de aparte kubuswoning in als tweepersoonskamer. Woensdag onthult burgemeester Ahmed Aboutaleb deze kamer, die zijn naam zal dragen. Met de officiële opening van het hostel viert Stayokay ook de afsluiting van het tachtigjarige bestaan, wat in 2009 een feit is geworden.

De Nederlandse architect Piet Blom bedacht in de jaren zeventig de bijzondere en als controversieel betitelde woningen en ruimtes, ook wel paalwoningen of boomwoningen genoemd. Hij werd daarbij geïnspireerd door het dorpse karakter van de wijk waarin hij opgroeide, de Jordaan. In zijn projecten probeerde hij werken en wonen te combineren. De kubus, die gekanteld op een zeshoekige paal staat, gaf vorm aan het idee om gebouwen te ontwerpen waarin gewoond, gewerkt en geleefd kon worden.

Blom werkte in de jaren zeventig en tachtig aan twee kubusprojecten, in Helmond en Rotterdam. Het project in Rotterdam, dat tussen 1982 en 1984 werd gebouwd, bestond destijds uit 38 kubuswoningen, twee grotere kubussen, een woontoren en een woonflat aan de Gelderskade. Een van de woningen is nu ingericht als museum, de zogenoemde Kijk-kubus. De overige kubuswoningen zijn nog steeds bewoond.

Reageer op dit artikel