Opsporingsambtenaren draaiden mee in hotels

Opsporingsambtenaren draaiden mee in hotels

Onderzoeken toonden de noodzaak om met de hotels samen te werken in de strijd tegen illegale prostitutie.' Caroline Sander van de Nationale Politie legt uit wat drie jaar geleden de start betekende van de samenwerking tussen het Openbaar Ministerie, KHN en de politie. 'Opsporingsambtenaren draaiden zelfs mee in een groot hotel om te kijken wat daar gebeurde.

Het Openbaar Ministerie, de Nationale Politie en Koninklijke Horeca Nederland startten drie jaar geleden een volgens de drie partijen unieke samenwerking.

‘Gedurende onderzoeken zagen we de noodzaak om samen te werken met de hotelbranche’, legt Caroline Sander van de landelijke recherche uit voor de camera van Misset Horeca.

Wel signalen, geen bundeling

‘We constateerden dat medewerkers best veel signalen zagen, maar dat het bundelen van die informatie nog onvoldoende gebeurde’, aldus Sander.

‘Een aspect waarin wij een rol konden spelen. Omdat het voor alle partijen nieuw was, was de start misschien wat moeizaam, maar drie jaar later zijn heel veel stappen gemaakt.’

Bijzondere samenwerking

Sander spreekt van een bijzonder samenwerking. ‘Ook omdat het een samenwerking is tussen publieke en private instanties. Opsporingsambtenaren lopen niet zo vaak mee in een private onderneming.’

Illegale hotelprostitutie

Hoe groot het probleem van mensenhandel, waarvan illegale hotelprostitutie deel uitmaakt, is volgens Sander lastig aan te geven.

‘Het speelt zich veelal af in de anonimiteit, in het geval van hotels achter de deur van de kamer. Daardoor is het heel moeilijk om aan te geven om hoeveel gevallen het gaat.’

Tips voor medewerkers

Tips voor hotelmedewerkers heeft ze wel. ‘Hangt continu een do not disturb-bordje voor de deur, is er een hele grote vraag naar handdoeken, liggen er condooms in de prullenbakken en is er veel aanloop van klanten naar één bepaalde kamer, dan is er duidelijk wat gaande.'

De drie partijen hebben een voorlichtingsvideo laten maken, die de titel ‘Please Disturb’ heeft. In de voorlichtingsfilm van een kwartier worden mensen geïnterviewd die met mensenhandel te maken hebben gehad en zijn er tips voor medewerkers om signalen te herkennen.