De Groene Vork is een tienjaarlijkse prijs, die De Groene Amsterdammer in het leven heeft geroepen om in de kunstjournalistiek meer aandacht te genereren voor de kwaliteit van theaterrestaurants.
Eten en bediening
Voor de toewijzing van de prijs wordt onder meer gekeken naar de kwaliteit van de wijn en het eten, evenals naar de bediening. Volgens het tijdschrift moet een ober in een theaterrestaurant zonder vragen snappen dat de tijd van haar gasten beperkt is omdat de voorstelling op niemand wacht.
Spanning
Daar komt volgens De Groene Amsterdammer bij dat een theaterbezoek een extra spanning heeft omdat de artiesten, de musici, de regisseurs en de acteurs zelf fysiek aanwezig zijn.
Menu
Restaurant Grand Café Applaus heeft de eerste prijs mede verdiend dankzij een voortreffelijk menu: een gekonfijt duivenpootje, tartaar van duurzaam gevangen Albecore tonijn met Japanse zeewiersalade en wasabimayonaise, lamsrack met eigen jus en dubbelgedopte tuinbonen, schol met Venererijst en truffelsaus en een slotakte van goed gebrande vanillecrème met huisgedraaid vanille-ijs.
Eervolle vermelding
Naast de eerste prijs zijn er ook twee restaurants die een eervolle vermelding krijgen in de strijd om de De Groene Vork. Het betreft De Zindering, gevestigd in de Stadsschouwburg Utrecht en Restaurant Filmhuis Den Haag.