nieuws

Doggybag op politieke agenda

Restaurant

De Partij voor de Dieren wil dat staatssecretaris Bleker in gesprek gaat met restauranthouders om een lans te breken voor invoering van de doggybag in Nederland. De partij heeft hierover een motie ingediend tijdens een debat over duurzaam voedsel op woensdag 18 januari.

Doggybag op politieke agenda

De Partij voor de Dieren (PvdD) stelt dat restaurants per jaar 51.000 ton voedsel weggooien.

In haar persbericht haalt de PvdD een onderzoek aan van Milieu Centraal, onderzoeksbureau CREM en Iens.nl waaruit blijkt dat 68 procent van de gasten gebruikt wil maken van een doggybag als restaurants die aan zouden bieden.

PvdD-Esther Ouwehand: ‘Om voedselverspilling tegen te gaan, zou het mooi zijn als restaurants van het aanbieden van een doggybag de norm maken. In veel andere landen gebeurt dat al. Het is nu nog een taboe in Nederland, maar er valt veel winst te behalen. De dag na een restaurantbezoek kan ‘restjesdag’ worden. Vandaar onze motie.

Voedselveiligheid

Over zaken als voedselveiligheid en het extra verpakkingsmateriaal zegt Ouwehand tegen Misset Horeca: ‘gerecyclede verpakkingen voldoen prima. Het weggooien van voedsel is veel belastender voor het milieu.’ Als het gaat om voedselveiligheid doet de parlementariër een beroep op het gezonde verstand van de gasten. ‘Mensen zijn gewend met restjes van de afhaal of de pizzakoerier om te gaan. En natuurlijk kan de bediening bij het overhandigen van de doggybag nog eens kort een advies aan de gast meegeven.’

No waste debat

Bekijk hier het no waste debat van Misset Horeca op de Horecava waarin de doggybag aan bod komt. Luister naar de voors- en tegens van restauranthouders.


Reageer op dit artikel