nieuws

FNV: Tekort koks eigen schuld

Restaurant

De FNV Horecabond wijt het personeelstekort in de horeca niet aan het feit dat het economisch goed gaat, zoals Koninklijk Horeca Nederland (KHN) afgelopen weekend meldde, maar aan eigen schuld van de branche.

FNV: Tekort koks eigen schuld

In een reactie op diverse krantenberichten over een groot tekort aan koks laat FNV weten dat het herhaaldelijk heeft aangedrongen op onvoldoende actie om de uitstroom van geschoolde werknemers te beperken en de instroom van vakbekwaam personeel te bevorderen.

‘KHN wijt dit personeelstekort aan het feit dat het Nederland economisch goed gaat, waardoor mensen meer uit gaan en de horeca daardoor meer klanten te verwerken krijgt. Volgens FNV Horeca snijdt deze redenering geen hout. Het feit dat er nu een tekort is aan gekwalificeerd personeel is grotendeels de schuld van de horecasector zelf’, aldus FNV in een persverklaring.

In De Telegraaf laat KHN-woordvoerder Anthony van der Klis weten dat mensen meer te besteden hebben en vaker uit eten gaan. ‘Er is veel vraag naar kwalitatief goed eten, maar de instroom van nieuwe ambachtelijke goed geschoolde koks blijft al jaren stabiel. Op een gegeven moment ontstaat een tekort’, aldus Van der Klis in De Telegraaf.

De grootste vakbond voor de horeca hoopt dat bij de ‘horeca top’ (een bijeenkomst van vakbonden en werkgeversorganisatie later dit jaar, aangekondigd bij het bepalen van de nieuwe cao) vanuit werkgeversorganisatie, KHN dus, onderkenning komt dat het probleem niet komt door economische groei maar door een ‘berg achterstallig werk’.

Horecaondernemers moeten volgens de FNV meer rekening houden met het feit dat geschoolde koks meer eisen stellen aan hun werkgever. ‘Waar het om gaat is een combinatie van inkomen, arbeidstijden en de balans tussen werk en privé. Uiteraard spelen ook scholing, opleiding en carrièreperspectief een belangrijke rol’, aldus FNV.

Reageer op dit artikel