nieuws

Waakhond veegt kookstudio van de kaart

Restaurant

Het is gedaan met kookstudio YoY in Zwolle. Het bedrijf beschikt niet over de benodigde papieren en moet daarom dicht. De zaak werd aanhangig gemaakt door Bureau Eerlijke Medediging (BEM!), de horecawaakhond van Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

Waakhond veegt kookstudio van de kaart

YoY krijgt twee maanden tijd om de exploitatie te beëindigen, zo meldt DeStentor. De kookstudio bestaat sinds 2001 en is een begrip in Zwolle. Zelfs diverse raadsleden, ambtenaren en wethouders zijn er geweest voor workshops. Nu hebben dezelfde ambtenaren besloten de zaak te sluiten.

Op verzoek van de BEM! is de kookstudio gecontroleerd door de gemeente. Daarbij kwam aan het ligt dat YoY geen geldige vergunning heeft voor het schenken van alcoholische dranken. Daarnaast is het runnen van een bedrijf in het pand in strijd met het bestemmingsplan. De gemeente besloot daarop de kookstudio te sluiten.

Chantal Lugtmeier van YoY is verrast en teleurgesteld tegelijk, bij het horen van het ambtelijke besluit. ‘Dit kan niet waar zijn. De gemeente is inderdaad bij ons komen controleren, maar de aardige ambtenaar vertelde dat we ons niet druk hoefden te maken’, aldus Lugtmeier in DeStentor.

BEM! voert al een lange tijd een verbeten strijd tegen oneerlijke concurrentie voor de horeca. Naast drinkcaravans voor jongeren, plattelandsfeesten in de zomermaanden en horeca-activiteiten in sportkantines, richt BEM! vanaf vorig jaar de pijlen ook op kookstudio’s. De horecawaakhond houdt de ontwikkelingen van hobbykoks scherp in de gaten en heeft al een aantal huiskamerrestaurants op een zwarte lijst geplaatst.

Reageer op dit artikel