nieuws

Takis Panagakis VariatieChef van het Jaar 2013

Restaurant

Chef Takis Panagakis van restaurant Mazie in Den Haag heeft op 16 oktober in Zwolle de titel VariatieChef van het Jaar 2013 in de wacht gesleept.

Takis Panagakis VariatieChef van het Jaar 2013

Panagakis won de titel na een wedstrijddag. Opdracht was het bereiden van groenterijke gerechten. Het winnende gerecht van was Lauwwarme salade van rode amarant, citroen en mediterrane groenten. Tijdens de finaledag streden zes restaurants tegen elkaar.
De jury was positief verrast door het groeiende niveau van de finalisten. De jury bestond uit Jonnie Boer (De Librije, Zwolle), Felix Wilbrink (De Telegraaf) tv-presentatrice Antoinette Hertsenberg en Pietro Leemann van restaurant Joia in Milaan.

Stage

Voorzitter Boer was vol lof over het winnende gerecht: ‘Echt mooie smaken, vooral de auberginepuree zal ik niet vergeten. Ik zou wel willen weten hoe je deze maakt.’ Leemann prees de ‘Intelligente contrasten in de smaak en verrassende Griekse invloeden. ‘ ‘De winnaar mag een week stagelopen bij restaurant Joia in Milaan.

Duurzaamheidsprijs

Restaurant Het Ambacht uit Heerenveen ging naar huis met de duurzaamheidsprijs voor Crèmeux tûne met geit, pompoen, hazelnoot en ui. Jurylid Hertsenberg: ‘Het gerecht was niet te complex – duurzaam is ook puurheid en simpelheid – en uiteraard lokaal. ‘
In de keuken van Floris, Rotterdam ging naar huis met de creativiteitsprijs voor het gerecht met artisjok, compote en bouillon van aubergine, parmezaan, paranoot, ridderzwam, zuring, mosterdsla, en Lapsang Souchong-thee . Wilbrink: . ‘De uitstraling van het gerecht spatte ervan af. Het zag er voorbeeldig uit, de geur was waanzinnig, en wat origineel is, is dat er ook iets naast werd geserveerd om het compleet te maken, in dit geval een passend bier. ‘
De organisatie was in handen van Stichting Variatie in de Keuken. Deze promoot al enige tijd het vegetarisch koken en ze organiseert workshops koken met groenten voor chefs. Vorig jaar won restaurant Bouwkunde in Deventer de kookwedstrijd en titel.

Reageer op dit artikel