nieuws

Belgen ziek na eten besmet everzwijn; NVWA alert

Restaurant

Zeker elf Belgen uit Limburg en Antwerpen zijn de afgelopen weken ziek geworden na het eten van besmet everzwijn. Het vlees was afkomstig uit Spanje en werd geserveerd in restaurants. Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt dat er geen signalen zijn dat Nederland erbij betrokken is, ‘maar we houden het in de gaten’.

Belgen ziek na eten besmet everzwijn; NVWA alert

Elf patiënten zijn opgenomen in verschillende ziekenhuizen. Eén van hen is ernstig ziek, maar niemand verkeert in levensgevaar, maakte het Belgische Agentschap Zorg en Gezondheid vrijdag 5 december bekend.

Parasiet

De patiënten hebben vermoedelijk rondworm opgelopen, een parasiet die flinke schade aan organen kan toebrengen. Onderzoek moet dit nog definitief vaststellen.

Spanje

Het Belgische agentschap voor voedselveiligheid FAVV laat weten dat een groothandel, die everzwijn uit Spanje had ingevoerd, aan Belgische restaurants heeft geleverd.

Die groothandel heeft het vlees inmiddels uit de handel gehaald en is begonnen met het terughalen van everzwijn bij restaurants en andere klanten.

Later bleek dat de Spaanse leverancier ook aan vijf andere Belgische bedrijven everzwijnvlees heeft verkocht.

Ziekteverschijnselen

Mogelijk zijn meer mensen door het vlees besmet. De ziekteverschijnselen lijken op die van de griep: spierpijn, hoofdpijn, hoge koorts, zwelling rond de ogen.

De overheidsdienst waarschuwt iedereen die recent everzwijn heeft gegeten en zich niet 100 procent voelt, contact op te nemen met de huisarts.

De ernst van de ziekte is afhankelijk van hoeveel larven een patiënt binnen heeft gekregen en hoe ze zich daar ontwikkelen. De Belgische autoriteiten hebben een internationale melding gedaan.

NVWA

Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zegt dat er geen signalen zijn dat Nederland erbij betrokken is, ‘maar we houden het in de gaten’.

Het is tot nu toe onduidelijk of het besmette vlees van één everzwijn is, of dat er meerdere zwijnen zijn besmet.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel