nieuws

Rechtszaak om openbaar maken rapporten NVWA

Restaurant 2242

Veertien restaurants stonden dinsdag in de rechtbank in Amsterdam tegenover de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), omdat zij een stokje willen steken voor het openbaar maken van hun inspectierapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Rechtszaak om openbaar maken rapporten NVWA

De restaurants stonden vorig jaar onder verscherpt toezicht van de NVWA. RVO verstrekte deze inspectierapporten aan RTL Nieuws.

Rechter

De restaurants, waarvan het merendeel Chinese restaurants, stapten naar de rechter omdat ze stellen onnodig beschadigd te worden als de rapporten openbaar worden. Dit omdat de informatie gedateerd is – het betreffen rapporten uit 2015 – en inmiddels maatregelen zijn getroffen.

Informeren

De RVO vindt het echter van belang om consumenten te informeren over voedselveiligheid. RTL Nieuws publiceerde eerder een lijst van 172 restaurant die in de afgelopen drie jaar onder verscherpt toezicht stonden.

De advocaat van de voornamelijk Chinese restaurants beschuldigt RTL ervan alleen de meest smerige voorbeelden te hebben genoemd, waardoor een verkeerd beeld wordt geschetst.

RTL nieuws schrijft op de website dat de restaurants boetes kregen voor relatief milde overtredingen zoals het niet altijd plakken van de juiste stickers op bewaard eten of een loszittende tegel in de keuken. Maar dat bij andere restaurants de problemen een stuk groter waren: zo was in een restaurant het riool verstopt en dreven de uitwerpselen in een bedrijfsruimte, was een ander restaurant van plan vlees in bedorven marinade te laten marineren en kwamen inspecteurs weer ergens anders levende kakkerlakken in de keuken tegen.

De rechtbank doet op 8 september uitspraak of de inspectierapporten openbaar gemaakt moeten worden.

Plannen

De Telegraaf meldt dat de Tweede Kamer over twee weken debatteert met verantwoordelijk minister Schippers van Volksgezondheid over de plannen om inspectierapporten openbaar te maken.

Naming & shaming

Op steeds meer terreinen worden inspectiegegevens geopenbaard, boetebesluiten gepubliceerd of zwarte lijsten op internet geplaatst om het publiek te informeren en te bevorderen dat bedrijven hun nalevingsgedrag verbeteren. Naming & shaming is een hot item. Wat kunt u ondernemen tegen publicatie?

 

Reageer op dit artikel