nieuws

Spui76 in Spakenburg treedt toe tot Euro-Toques

Restaurant 1080

Spui76 in Spakenburg is op 11 juni 2018 officieel toegetreden tot Euro-Toques Nederland, in aanwezigheid van de burgemeester van Bunschoten-Spakenburg, Melis van de Groep.

Spui76 in Spakenburg treedt toe tot Euro-Toques

Daarmee is Spui76 het tweede restaurant in Spakenburg dat het Euro-Toques schild op de gevel mag hangen. De Mandemaaker ging Spui76 al voor.

Patron Denis Nijp opende zijn restaurant Spui76 twee jaar geleden en timmert flink aan de weg met zijn restaurant. Iens koos Spui76 tot hét nummer 1 restaurant van de provincie, Gault&Millau nam het als nieuwkomer op in hun gids. Daarnaast staat het in de top 500 van de Heerlijk restaurants en in de culinaire rubriek De Gouden Pollepel in het Algemeen Dagblad kreeg het restaurant het cijfers 8,6 . Denis Nijp en zijn team werken het liefst met goede, eerlijke producten die zoveel als mogelijk van lokale leveranciers komen.

De voorzitter van Euro-Toques Nederland (ETN), Ted Janssen, zei in zijn speech erg blij te zijn met Spui76 als nieuw lid. Zowel patron Denis Nijp als maître Jurre Schotman hebben een indrukwekkende staat van dienst. Toch is dat alleen niet voldoende voor een lidmaatschap. Er wordt namelijk streng gecontroleerd of er wel volgens de code van eer van ETN wordt gewerkt. Pas dan wordt een restaurant toegelaten. Restaurants die lid zijn van de restaurantvereniging staan voor gezonde voeding die ambachtelijk wordt bereid met natuurzuivere producten van goede kwaliteit, zonder kunstmatige additieven.

Code van Eer Euro-Toques

Restaurants die zijn aangesloten bij Euro-Toques moeten zich houden aan de Code van Eer, deze bestaat uit de 10 volgende punten:

1. Euro-Toques Nederland is een vereniging van professionele koks en restaurateurs die staan voor gezonde voeding die ambachtelijk wordt bereid met natuurzuivere producten van goede kwaliteit, zonder kunstmatige additieven.

2. Euro-Toques Nederland stelt zich onder meer ten doel om de verscheidenheid van landelijke en regionale culinaire tradities te respecteren, te behouden en deze culinair te combineren met het hedendaagse.

3. Voorlichting en het uitdragen van de Code van Eer aan de consument maken deel uit van de taken van Euro-Toques Nederland.

4. Leden van Euro-Toques Nederland staan voor de diversiteit van smaken, de gevarieerdheid van ingrediënten en bieden de consument gezonde en uitgebalanceerde gerechten. De eerlijke keuken van Euro-Toques leden is een waarborg voor het vertrouwen dat de consument mag hebben.

5. De producten die in de keuken van Euro-Toques worden gebruikt, zijn vers en worden zo veel als mogelijk ter plaatse verwerkt.

6. Leden maken in beginsel gebruik van seizoensgebonden producten teneinde de natuurlijke cycli te respecteren en authentieke smaken te garanderen.

7. Koks van Euro-Toques Nederland zijn zich bewust van de onnodige voedselderving en gaan waar mogelijk verspilling tegen. Ook gaan zij duurzaam om met energie en staan voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

8. Koks van Euro-Toques Nederland zijn onafhankelijk van hun leveranciers. De leveringsketen is transparant waardoor de betrouwbaarheid van de producten en de herkomst bekend is.

9. Koks van Euro-Toques Nederland gebruiken in hun keuken zoveel als mogelijk Nederlandse streekgebonden producten teneinde milieu onvriendelijke foodmiles te beperken.

10. Koks van Euro-Toques Nederland onderhouden onderling professionele contacten en dragen eendachtig de boodschap van de Code van Eer uit naar de consument. Zij garanderen en bewaken de gemeenschappelijke principes die door alle leden worden gehanteerd.

De doelstellingen van Euro Toques

– Behoud van nationale en culinaire tradities
– Koken naar eer en geweten
– Gebruik van kwalitatieve grondstoffen
– Zelfstandigheid ten opzichte van leveranciers
– Producten van eigen bodem en streek verdienen voorkeur
– Bescherming van kleine producenten
– Vakwaarborg voor kwaliteit en smaak
– Duurzaam omgaan met energie
– Tegengaan van voedselverspilling
– Maatschappelijk verantwoord ondernemen
– Prijs mag nooit de compensatie zijn voor inkoop inferieure kwaliteit
– Collegialiteit is regel

Meer over Euro-Toques

Reageer op dit artikel