Gouden Mossel 2018 voor hoogleraar en burgemeester

Gouden Mossel 2018 voor hoogleraar en burgemeester

Op maandag 29 oktober heeft het Rotterdamse restaurant Kaat Mossel voor de 24ste keer een Gouden Mossel uitgereikt aan hoogleraar Casper van Eijck en burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Aan boord van partyschip James Cook - het vlaggenschip van de Rotterdamse rederij Spido - kregen de hoogleraar en burgemeester  Casper van Eijck en  Ahmed Aboutaleb - twee personen die iets voor de stad hebben betekend - de Gouden Mossel uit handen van restauranthouders Ron Hirt en zijn vrouw Marie-Claire.

Winnaars van formaat

De afgelopen maanden heeft een jury zich gebogen over een lijst van 25 markante Rotterdammers waaruit de twee namen zijn gekozen. Winnaar en hoogleraar Casper van Eijck voltooide zijn studie geneeskunde aan de Erasmus Universiteit, waar hij tijdens zijn co-schappen clubarts van Sparta Rotterdam werd. Na een kwart eeuw Sparta vond hij een nieuwe uitdaging in Feyenoord, alwaar Casper sinds 2009 clubarts is. Daarnaast is hij is het gezicht van de strijd tegen de meest dodelijke vorm van kanker, en zamelt hij geld hiervoor in. De stichting die is bezig met onderzoek naar alvleesklierkanker draagt dan ook zijn naam. Uit het juryrapport: 'Casper behoort in zijn vak tot één van de beste artsen ter wereld en verricht werk dat levens van patiënten prettiger maakt en zelfs redt.'

Ahmed Aboutaleb ontving ook een Gouden Mossel. Hij is na Ivo Opstelten de tweede Rotterdamse burgemeester die de Gouden Mossel in ontvangst mocht nemen. Aboutaleb is een groot pleitbezorger van de waarden die in de Nederlandse Grondwet verankerd zijn: de vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting en het antidiscriminatiebeginsel. Het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit beschouwt hij als een opdracht om die waarden te respecteren, uit te dragen en mee te bouwen aan de wij-samenleving. Hoe meer mensen daar deel van uitmaken, hoe sterker en veerkrachtiger die samenleving is, in voor- en tegenspoed. Hij gaat regelmatig de stad in om met bewoners te spreken over wat er speelt in hun wijk.

De jury zegt over Aboutaleb: 'Onze burgemeester zorgt voor verbinding in de Rotterdamse samenleving. Hij wordt als mens en burgervader van deze stad zeer gewaardeerd.'

Felbegeerde prijs

Sinds 24 jaar is de Gouden Mossel van brasserie Kaat Mossel een begrip in Rotterdam. Een prijs waar het publiek grote waardering voor heeft en waar ieder jaar reikhalzend naar wordt uitgekeken. Traditiegetrouw vindt de uitreiking plaats op het Rotterdamse vlaggenschip James Cook, waar jaarlijks in het bijzijn van genodigden een markante Rotterdammer in het zonnetje wordt gezet. Sinds 2016 worden niet één, maar twee Gouden Mosselen uitgereikt. Eigenaren Ron en Marie-Claire willen hiermee een inhaalslag maken, zodat het aantal uitgereikte Gouden Mossels straks synchroon loopt met de bestaansjaren van het restaurant, dat in 1990 haar deuren opende.

Vorig jaar namen voetbalkenner René van der Gijp en schrijver Michel van Egmond de felbegeerde Gouden Mossel in ontvangst. Eerder kregen onder meer Dirk Kuijt, Richard Groenendijk, Herman den Blijker, Pieter Lutz, Leontien van Moorssel, André van Duin en Giovanni van Bronkhorst al een Gouden Mossel.

Kaat Mossel

Gouden Mossel 2018Brasserie Kaat Mossel is een alom bekend en drukbezocht adres voor liefhebbers van mosselgerechten en vele visspecialiteiten, maar ook vleesgerechten. Chef-kok Ron Hirt en zijn vrouw Marie-Claire hebben het restaurant overgenomen van gangmaker Joop Zijlaard. De naam Kaat Mossel is afkomstig van de historische figuur Catharina 'Caetje' Mulder: een Rotterdamse mosselkeurvrouw die gevreesd werd om haar grote mond. Ze kreeg haar bijnaam omdat ze de kwaliteit van de mosselen keurde en toezicht hield op de mosselventers in de Oude Haven. Zelf verkocht ze ook mosselen aan klanten in Rotterdam. Kaat Mossel stak haar sympathie voor koning Willem V niet onder stoelen of banken, en versierde haar mosselkar met oranje linten. De patriotten waren daar niet van gediend en veroordelen Kaat in 1785 tot tien jaar cel voor het zingen van ‘Oranje boven’. De hele brasserie ademt de sfeer uit van Kaat Mossels tijd met schilderijen van de beroemde mosselkeurvrouw.