nieuws

Team Bord’Eau wint NK Leerling-Leermeester (Bronzen Koksmes) 2019

Restaurant 1091

Het team van Bord’Eau bestaande uit Koen van den Hurk (27, leermeester) en Jasper Panis (20, leerling) heeft dinsdag 8 januari 2019 het NK koken voor Leerling en Leermeester gewonnen. Ook bekend als het Bronzen Koksmes. De strijd werd gevoerd op het podium van de Horecava in de Rai in Amsterdam. Vorig jaar won het team van De Nederlanden in Vreeland. Wie kregen zilver en brons?

Team Bord’Eau wint NK Leerling-Leermeester (Bronzen Koksmes) 2019

De tweede prijs in de strijd om het Bronzen Koksmes was voor Ciel Bleu uit Amsterdam waarvoor de chefs Rody Ponne en Mike Klaassen uitkwamen. Derde werd De Bloemenbeek uit De Lutte met de chefs Michel Oude Booijnk en Mart Oude Luttikhuis.

Winnaar Jasper Panis (20) zegt nog op het podium toe volgend jaar mee te doen aan het NK voor Jonge Koks. In 2018 werd Panis tweede (als leerling van Merlet met als leermeester Marco Helsloot) en die positie wilde hij dit jaar graag verbeteren. In de keuken van Bord’Eau ging hij op zoek naar een leermeester die hem wilde begeleiden en dit werd Koen van den Hurk.

Stefan van Sprang

Jurylid Stefan van Sprang (oud leermeester van Koen) laat weten dat Bord’eau na ronde één nog onderaan stond… ‘Hun amuse was okee, maar niet verrassend, Daarna kwamen echter drie heel mooie gerechten. Eigenlijk maakte elk team kleine foutjes, met name bij de cuison van de gerechten. Maar dat deed het winnende team niet. De cuisons waren goed waardoor ze hoog scoorden op smaak. En daar draait het toch om bij een kookwedstrijd. Ik heb heel veel mooie gerechten gezien die niet zo lekker waren.’

‘Dessert Bord’Eau scoort een tien’

Bord’Eau blonk echt uit met het dessert. ‘Een tien op het juryformulier heb ik nog niet vaak gezien!'(chocolade, appel, limoen en amandel). Maar ook hun hoofdgerecht was het beste. De cuison van de zwezerik en de longhaas waren goed. Panis stond met zijn 20 jaar echt als een volleerd chef te fileren. Echt knap op die leeftijd’, besluit Van Sprang.

Dessert Bord'Eau Bronzen Koksmes

Dessert Bord’Eau Bronzen Koksmes

>>> BEKIJK HIER ALLE FOTO’S VAN DE WEDSTRIJD, HET TEAM EN DE GERECHTEN BRONZEN KOKSMES

Het jurylid vervolgt met complimenten voor de acht deelnemende teams. ‘Zij tonen wel het lef om hier te staan. Dit is het aanstormend talent. Veel van hen zijn nog erg jong en als ze bij hun leerbedrijven gaan letten op de juiste garing van gerechten dan komt er een mooie nieuwe lichting van chefs aan.’

De organisator van de wedstrijd is het Gastronomisch Gilde. 

Deelnemers NK Leerling-Leermeester/Bronzen Koksmes

Rody Ponne en Mike Klaassen van Ciel Bleu**
Takis Panagakis en Jelle Driessen, Elea
Patrick Wu en Tom Pfeijffer van De Kromme Dissel*
Marijn van de Worp en Joas Bierlee van Restaurant Fizzy
Michel Oude Booijink en Mart Oude Luttikhuis van De Bloemenbeek*
Koen van den Hurk en Jasper Panis van Restaurant Bord’Eau*
Julius Nuiten en Sander Verhaaf van Restaurant 212*
Davy Roord en Jercy Frans van Restaurant ’t Lansink*

Jury Bronzen Koksmes

De vier gangen van de wedstrijd-duo’s zijn geproefd door Dennis van den Beld (Het Roode Koper*), Marleen Brouwer van De Loohoeve*, chef en tweevoudig winnaar van het Bronzen Koksmes, Stefan van Sprang, eigenaar en chef van Aan de Poel** in Amstelveen en Roger Rassin, executive chef van het Amstel Hotel en Restaurant La Rive in Amsterdam.

Duurzaamheid als rode draad

Het wedstrijd koken vindt plaats in een spectaculaire setting in de Gilde Arena (RAI Amsterdam). De rode draad in de wedstrijd is duurzaamheid. Het team kookt diverse gerechten met een black box, waarin voor elke gang andere (verplichte) ingrediënten zitten.

Dé ultieme test voor de vaardigheden van de deelnemers op het gebied van samenwerking, productkennis, techniek en creativiteit. De winnaars gaan niet alleen met de titel naar huis, maar ook met mooie prijzen. Gedurende de succesvolle editie van het NK Leermeester-Leerling begin van dit jaar was het De Nederlanden* die met deze eer mocht strijken.

Bronzen Koksmes 2018

Het NK Leerling-Leermeester, ookwel bekend onder de naam Bronzen Koksmes – werd begin 2018 gewonnen door Restaurant De Nederlanden uit Vreeland . Het restaurant werd vertegenwoordigd door leerling Damian Moes en leermeester Vincent van Wegen. De jury prees de continuïteit van de viergangen. ‘Mindblowing’, aldus voorzitter Roger Rassin destijds.

In 2017 won het team van De Loohoeve uit Schoonloo het Bronzen Koksmes, een jaar later gevolgd door de Gouden Koksmuts. Marleen Brouwer werd in 2017 als leermeester bijgestaan door leerling Frits Venema.

Gastronomisch Gilde

Tijdens de Horecava 2019 organiseert het Gastronomisch Gilde meerdere wedstrijden, waaronder ook weer de strijd om de gouden koksmuts. Deze vond op de maandag plaats en de Gouden Koksmuts ging mee met Team Merlet.Later in de week is ook nog het NK voor Jonge Koks en de Patry Battle.

Reageer op dit artikel