Overname voor Bib restaurant Salon de Provence in 2020

Overname voor Bib restaurant Salon de Provence in 2020

Jan en Pauline van der Sluijs van Bib Gourmand restaurant Salon de Provence in Breda sluiten na de kerst de deuren van hun restaurant. De ondernemers dragen het stokje - na twintig jaar inzet - over aan een nieuwe generatie. Niels van Kooten (kok bij Hofstede De Blaak in Tilburg) en Bono van Veelen (restaurant manager Inter Scaldes***in Kruiningen) zullen in februari 2020 het restaurant heropenen onder dezelfde naam.

'We hadden het restaurant niet te koop staan', vertelt Pauline van der Sluijs. 'Maar toen er belangstelling werd getoond voor overname, begonnen we er toch voorzichtig over na te denken. Ik ben al 64 en doe het nog goed, maar je weet niet hoe de toekomst er uitziet. Nu stoppen we op de top'. Het restaurant had al jaren een Bib Gourmand-onderscheiding van restaurantgids Michelin. Dit jaar werd het restaurant voor het eerst ook opgenomen in de restaurantgids Lekker 500.

'Dit voelt als een afsluiting van ons levenswerk. Het is heel emotioneel. Voor ons, maar ook voor de gasten die al zoveel jaren bij ons komen.' Stilzitten gaat het stel echter niet. 'Jan gaat bij gasten thuis koken en één, of twee keer per maand gaan we bij ons thuis gasten in de watten leggen.'

Vanaf februari 2020 zal Salon de Provence in het Ginneken onder dezelfde naam worden gerund door Niels van Kooten (30) en Bono van Veelen (29). Echtpaar van der Sluijs draagt na twee decennia het restaurant over aan de gastheer en kok, die samen eigenaar worden van de zaak. De kersverse ondernemers willen hun eigen stempel drukken op het gebied van gastvrijheid en de keuken en 'een nieuw hoofdstuk toevoegen aan Salon de Provence'.

Producten binnen landgrenzen

Van Kooten - die Bono van Veelen kent uit Inter Scaldes - zegt dat hij na zijn ervaring in de Nederlandse topgastronomie klaar is om zijn eigen visie en persoonlijkheid aan gasten te laten proeven. 'Ik probeer altijd naar de mooiste producten te zoeken binnen onze landsgrenzen. Ik ben namelijk trots op de mooie producten die Nederland ons te bieden heeft.' Hij wil de gasten van Salon de Provence dan ook niks liever dan hier kennis mee laten maken.

Bono van Veelen (l) en Niels van Kooten

Vleugels uitslaan

Van Veelen is na zeven jaar weer terug in de provincie waar zijn hart altijd heeft gelegen. 'Na een leerzame en uitdagende periode van zeven jaar bij Inter Scaldes voelde dit als het juiste moment. Ik heb een ontzettend fijne tijd gehad in Inter Scaldes, ik ga er zeker niet weg uit onvrede. Had er nog jaren willen blijven, maar dit voelt als het juiste moment om mijn vleugels uit te slaan.'

Restyling

Het kersverse ondernemers-stel ging overigens niet over één nacht ijs. 'We zijn hier al anderhalf jaar mee bezig.' Voordat Van Kooten en Van Veelen de deuren openen van Salon de Provence zal eerst het interieur worden gerestyled. RMR Interieurbouw in Moergestel zal het 26 couverts tellende restaurant onder handen nemen. De meubels zelf komen van Satelliet Meubelen Breda.