Jonnie Boer: 'Zorgen over jongste generatie ondernemers'

Jonnie Boer: 'Zorgen over jongste generatie ondernemers'
Jonnie Boer van restaurant De Librije. Foto: Ingrid Hofstra

Jonnie en Therese Boer van De Librije schoven strijdbaar aan tafel bij Eva Jinek kort nadat ze 13 oktober hadden gehoord dat de restaurants weer voor zeker vier weken moeten sluiten. 'De Librije overleeft het wel.' Boer gaat onder meer online kookles geven.

Als een waar ambassadeur pleitte Jonnie Boer wel voor een goed steunpakket voor de jonge generatie restauranthouders.

‘Voor de jonge ondernemers die nog geen 3 jaar bezig zijn. Zonder vet op de botten. Daar moet de regering goed voor zorgen. Anders zijn we straks een hele generatie kwijt.’

De chef vervolgt aan tafel bij Eva Jinek: ‘De Librije bestaat al 27 jaar, wij redden het wel.’

800.000 euro in de min door lockdown

Boer ondervond natuurlijk ook financiële klappen. En dat zal ook nu weer zo zijn. Hij en zijn partner Therese werden door de eerste lockdown op een achterstand gezet van €800.000.

‘Financieel was die eerste lockdown heel zwaar. 'Maar we hebben daarentegen privé wel een leuke tijd gehad. Veel thuis gekookt, veel gesport, gefietst. Dat waren we allemaal niet gewend. We hadden na 30 jaar opeens een heel ander leven.’ 1900 reserveringen in twee maand tijd werden verzet.

Gelukkig wisten de ondernemers het verlies goed te maken in de afgelopen vier maanden. ‘Het was een goede zomer. We zijn extra dagen open gegaan en zo lukte het wel. Het was heerlijk. Gasten waren blij, wij blij.’

De Librije

Afhalen of bezorgen?

Kant-en-klaarmaaltijden afhalen of bezorgen wil het sterrenkoppel niet gaan doen. Ook in de eerste lockdown kozen ze hier heel bewust niet voor. Jonnie Boer was angstig vanwege hygiëne en de mogelijke overdracht van het virus. Therese Boer is van mening dat het niveau wat mensen van de Librije verwachtten, niet kant-en-klaar thuis te brengen is.'

Brass Boer

'Met Brass Boer, hun tweede zaak in Zwolle die pas een jaar open is, hebben ze wel afhaal gedaan. ‘Maar pas in mei 2020. Toen we zelf tevreden waren. Het is niet iets dat je snel op kunt pakken als het op ons niveau gaat. Maar voor veel restaurants is het een heel belangrijke inkomstenbron.

Het duo was niet alleen aan het sporten tijdens de lockdown. Achter de schermen werd hard gewerkt aan de ontwikkeling van een online programma met kooklessen. Online ‘les’ in combinatie met een pakket dat mensen thuis krijgen, met wijn en ingrediënten. Librije-waardig.

‘Als je in het nauw zit, ga je dingen bedenken. En ik had net een aantal online vergaderingen gehad en dat vond ik best leuk. Een klant die tijdens de lockdown een mail stuurde met het verzoek om een pakket uit de winkel voor al haar medewerkers, vormde het laatste zetje voor Boer om over te gaan tot online koken.

'Wat we doen is Librije-waardig'

‘Ik heb haar het voorstel gedaan om samen een pakket te maken, dat op te sturen en vervolgens samen een driegangenmenu te koken. Dat was echt leuk.  Ze maken het vaak exact zoals wij. Natuurlijk maken we het ook wel een beetje hufterproof’, lacht de chef. ‘Het is Librije-waardig, met passende wijnen van Therese.’ Beneden in de kelder heeft het echtpaar een kookstudio met camera’s ingericht.

Boer hoopt daar ook de komende periode veel te staan. ‘Mensen vinden het leuk. En wij willen graag bezig blijven en natuurlijk moeten we ook omzet realiseren.’

Met hartkloppingen voor de tv

Therese Boer keek met hartkloppingen naar de persconferentie van Mark Rutte. ‘We snappen dat er iets moet gebeuren omdat wij ook de cijfers zien. Maar wij willen gewoon ons vak uitoefenen. Wat betekent het wel niet voor alle jonge mensen. Ik ben bang dat de hele jonge garde de moed verliest. Perspectief is daarom zo belangrijk.’

Jonnie Boer vindt dat hij zeker mee moet werken aan de bestrijding van het virus waar dat kan. Zuur noemt hij het echter wel. ‘Gezien alle maatregelen die wij nemen. Een heel goed geventileerd restaurant, veel ruimte voor de gasten. Een brigade die werkt met plastic schermpjes voor de mond. In de keuken gaat elk kwartier een wekker en dan moet er telkens een partie handen wassen/ontsmetten. We temperaturen onze medewerkers. Kucht iemand dan gaat-ie naar huis.’

Pensioen?

Of het echtpaar door de lockdown gaat uitzien naar het pensioen, vraagt Jinek. ‘Nee!’ klinkt het stellig. ‘We hebben gemerkt dat we nog helemaal niet toe zijn aan stoppen. We gaan echt nog knallen. Ons vak uitoefenen is het liefste wat we doen.’ Op de vraag van Jinek of De Librije de coronacrisis gaat overleven, antwoord Boer wederom strijdbaar: ‘Zeker. Wat dacht jij dan.’

De uitzending terugkijken kan hier: