Tweede bedrijf voor Jos Keijsper en Niek Groen in Uitgeest

Tweede bedrijf voor Jos Keijsper en Niek Groen in Uitgeest
Jos Keijsper (l) en Niek Groen (r) - Foto Jan Bartelsman

Horecaondernemers Jos Keijsper en Niek Groen van café-restaurant Klaas (Bib Gourmand) in Uitgeest breiden uit. Er komt een tweede restaurant bij dat zal openen in juni 2021. De formule van Klaas gaat op de schop.

Jos Keijsper en Niek Groen dopen hun tweede restaurant Krelis. De zaak krijgt 120 couverts binnen en evenzoveel stoelen buiten op het terras. Verwachte openingsdatum is juni 2021. De zaak zit net als hun Bib Gourmand restaurant Klaas in Uitgeest in Noord-Holland.

Krelis komt op Erfgoedpark De Hoop in Uitgeest. Hier begonnen de ondernemers afgelopen zomer al met ‘De Kleine Molen’, een plek voor huisgemaakt ijs, taart, koffie, thee en fris.

Nu komt er ook een restaurant op het park, waarvan Jos Keijsper en Niek Groen de uitbaters worden. De afgelopen 4 jaar maakten zij naam met Café Restaurant Klaas. Jos en Niek willen Krelis op de kaart zetten, maar Klaas blijft ook. Zij het met een andere formule.

Erfgoedpark De Hoop

Krelis Lootjes, beter bekend als Cornelis Corneliszoon van Uitgeest, noemde zichzelf in een octrooiaanvraag uit 1593 ‘een schamel huysman, met wijff ende kinderen belast’. Maar hij had wel de houtzaagmolen bedacht, waardoor het mogelijk werd op windkracht bomen te verzagen. Dat ging dertig keer zo snel als met de hand. Een belangrijke uitvinding in een tijd dat er voor de bouw van handelsschepen een grote vraag was naar balken en planken.

Stichting Cornelis Corneliszoon vond dat er een eerbetoon moest komen aan de betrekkelijk onbekende Uitgeester. De lege loodsen op Erfgoedpark de Hoop krijgen nu een moderne invulling, met respect voor het verleden. De grootste loods wordt omgetoverd tot een groepsaccommodatie voor drie gezelschappen. Er komt een bed & breakfast, glamping tenten en een nieuw te bouwen restaurant. Voor de horeca op het park werd samenwerking gezocht met Jos Keijsper en Niek Groen.

‘Een unieke kans’, antwoordt chef-kok Jos Keijsper op de vraag waarom hij dit graag wil doen. ‘Ik ben op een steenworp afstand van dit park opgegroeid. Het park ligt tussen het Zwaansmeer en het Uitgeestermeer, een oase van rust. Uitgeest is mijn thuis. Toen wij hiervoor benaderd werden, hoefde ik niet lang na te denken.’

Niek (l) en Jos (r) voor De Kleine Molen op Erfgoedpark de Hoop in Uitgeest - Foto Kim de Vries

Het kenmerkt ‘de jongens van Klaas’. Beiden zijn Uitgeesters en inmiddels ook buiten de dorpsgrenzen bekend. Trots op hun dorp en dat dragen zij uit. Bij Café Restaurant Klaas werken zij sinds de start in 2016 met veel lokale producten en zoeken zij samenwerking met andere ondernemers uit het dorp.

Diners in het restaurant, bierproeverijen en feesten in de Bovenbar, de Kermis van Uitgeest. ‘We hebben alles in een eigen stijl gedaan en met heel veel plezier. Ons social mediabeleid is daar een goed voorbeeld van’, aldus Groen.

Café Restaurant Klaas werd opgenomen in culinaire gidsen Lekker en Gault Millau, van Michelin ontvingen zij een ‘Bib Gourmand’, een onderscheiding voor uitstekende prijs-kwaliteit.

Lockdown

Tijdens de eerste lockdown in de coronacrisis moest alle horeca in Nederland dicht en ging het team van Klaas maaltijden bezorgen. ‘Vier dagen per week koken en één dag klussen. We hebben samen met ons team het pand van De Kleine Molen op het Erfgoedpark in het voorjaar opgeknapt en zijn in juni geopend. Het was direct een groot succes en zo groeide ook het gevoel dat deze locatie uniek is en veel perspectief biedt’, geeft Keijsper aan.

Nu de horeca wederom door de overheid gesloten is, gebruiken Jos en Niek deze periode om alle plannen voor 2021 uit te werken. 'Wij hebben nu alle tijd om gesprekken met toekomstige leveranciers te voeren, offertes te vergelijken en gerechten te bedenken die straks op de kaart komen. Natuurlijk is corona heel vervelend, maar wij blijven positief en maken dankbaar gebruik van deze extra tijd.'

Restaurant Krelis

De tekeningen zijn definitief, de keuken is besteld en het concept is bepaald. In restaurant Krelis komt een eerbetoon aan Uitgeester Cornelis Corneliszoon en zijn uitvinding van de houtzaagmolen.

Het pand krijgt aan de buitenkant dezelfde uitstraling als de andere, reeds bestaande, panden op het Erfgoedpark. ‘Het sfeertje van De Zaanse Schans, maar dan veel kleiner’, aldus Groen.

Op de bierkaart komen bieren geselecteerd op smaak en rijke historie. ‘Ik vind het leuk om de historie van Krelis in relatie te brengen met het verhaal van authentieke bierbrouwerijen.’

Heineken als pils van de tap, er komt een kraan met zes speciaalbieren en een royale keus uit flesjes frisdrank en mooie wijnen.

Krelis wordt een grote zaak met 120 stoelen in het restaurant, 120 op het terras met weids uitzicht en twee zalen op de verdieping. Uit de keuken van Jos komen vele huisgemaakte creaties. Tijdens de lunch zijn er van 12.00 uur tot 14.30 uur gerechten te bestellen als ‘egg benedict’, getoast zuurdesem brood met gerookte zalm en focaccia brood met pastrami, maar ook warme gerechten als bouillabaisse, risotto of noodles met pekingeend.

‘Ik wil geen doorsnee lunchkaart met broodjes carpaccio. Lunch mag best uitdagend zijn. Koken is een ambacht. Ik wil onze gasten blijven verrassen met mooie smaken’ luidt de mening van Jos Keijsper, de chef.

Er komt een borrelkaart met charcuterie en oesters, maar ook bitterballen en kaasstengels die de gehele dag te bestellen zijn. Op de dinerkaart zien we een steak tartaar van Holstein rund, vitello tonato, kingfish en een vegetarisch voorgerecht van aardpeer.

Verrassende hoofdgerechten als rouleau van rogvleugel, zacht gegaarde polderhoen, wilde zeebaars en proeverij van Hollands lam. Voorgerechten kosten rond de €12, hoofdgerechten tussen de €20 en €24 en desserts zijn €9,50. ‘Net als bij Klaas willen wij bij Krelis straks bekendstaan om uitstekende prijs-kwaliteit.’

Eetcafé Klaas

Toen de ondernemers benaderd werden om verantwoordelijk te worden voor alle horeca op Erfgoedpark De Hoop, rees de vraag wat te doen met Klaas. ‘Hier is voor ons alles begonnen en eigenlijk wilden we helemaal niet weg. Toch is dit een uitdaging die we niet konden laten liggen, zo’n kans krijg je geen tweede keer. Verhuizen of verkopen hebben we overwogen, maar uiteindelijk iets anders besloten.’

Restaurant Klaas in Uitgeest

‘Café-restaurant Klaas wordt Eetcafé Klaas. Dit geeft ons de mogelijkheid om de Kermis van Uitgeest te blijven exploiteren en typische eetcafégerechten als spareribs en saté te serveren. In november hadden wij spareribs als hoofdgerecht in het bezorg- en afhaalmenu, een groot succes! Ik vind het leuk om te maken, maar vond het niet passen in het Café Restaurant Klaas-concept’, geeft Jos aan.

Nieuw menu in april 201

Vanaf april 2021 opent Klaas met het nieuwe menu. Carpaccio, kalfsragout, uiensoep, een 3-luik van Dilvis uit Akersloot en kaas van De Raat. ‘Die lokale samenwerking blijft heel belangrijk, net als de toegankelijkheid.’

Bij Klaas eet je straks een huisgemaakte hamburger voor €12. Het vlees voor die hamburger komt van een lokale boer. Verder zien we bij de hoofdgerechten een gegrilde entrecote, gebakken zalm en wafel van zoete aardappel. De friet van De Vlaminck uit Alkmaar blijft, net als oma’s salade en witlof ham-kaas. Voor het nagerecht Dame Blanche gebruiken we natuurlijk het vanille roomijs van De Kleine Molen.’

‘Een voetbalteam moet op zondagmiddag kunnen besluiten om ’s avonds een hapje te gaan eten bij Klaas. Toegankelijk, betaalbaar en heel gezellig.’

Personeelsbestand

Het team van café-restaurant Klaas splitst zich straks op over drie zaken. Daarnaast worden nieuwe medewerkers aangetrokken om de teams compleet te maken. De keukenchef bij Krelis wordt Ferry Brussel, de rechterhand van Jos van de afgelopen jaren. Jos en Niek blijven actief op de werkvloer in alle bedrijven. ‘Omdat we alle concepten heel leuk vinden en contact willen houden met ons team en gasten.’

Voor de chef-kok functie bij Eetcafé Klaas wordt nog gezocht naar een geschikte kandidaat. De vacature manager-bediening staat ook open.