Goedkoopste Michelinrestaurant ter wereld verliest ster

Goedkoopste Michelinrestaurant ter wereld verliest ster

Het goedkoopste Michelinrestaurant ter wereld is zijn Michelinster verloren. De marktkramen in Singapore, Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice en Hill Street Tai Hwa Pork Noodle kregen in 2016 een ster. Bij eerstgenoemde is nu de ster afgenomen.

Chef Chan Hong Meng werd in 2016 op slag beroemd met zijn noodles en kip voor slechts 2,50 dollar. De ster legde hem geen windeieren. Hij breidde de formule uit naar de Filipijnen en Thailand. Die expansie zou echter ten koste zijn gegaan van de kwaliteit. Volgens lokaal culinair expert KF Seetoh is het sterverlies terecht. 'Ik denk dat Michelin terecht heeft vastgehouden aan zijn principes en de waardigheid van zijn sterren heeft beschermd.'

Boerenfamilie

Chan Hong Meng kwam uit een eenvoudige boerenfamilie. De Michelinster maakte hem enorm trots. Ondanks het sterverlies is Michelin nog wel zeer te spreken over zijn gerechten. 'Wat begon bij een kraam in het Chinatown Food Center leidde er onvermijdelijk toe dat chef Chan een partnerschap aanging en een restaurant opende. Even onvermijdelijk is de grootte van de rij - deze vormt zich ruim voor openingstijd - net als de reputatie van zijn heerlijke sojasaus met rijst en kip of met geroosterd varkensvlees. Het nieuwe pand biedt misschien meer ruimte en zitplaatsen, maar net als in het Hawker Center deel je je tafel met anderen.

Marktkraampjes Michelin

Met de toekenning van een Michelinster aan twee marktkraampjes wist Michelin de lancering van de eerste gids in Singapore flink voor het voetlicht te brengen. Eén van de marktkraameigenaren zei destijds tegen de NOS nooit eerder van Michelin gehoord te hebben.

Michelingerecht voor 2 dollar

Het toekennen van de sterren zorgt er tevens voor dat Singapore de goedkoopste Michelinzaken ooit heeft. Een bord ‘chicken rice’van Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle is al verkrijgbaar vanaf 2 Singaporese dollar. Een kom ‘bak chor mee’ van Hill Street Tai Hwa Pork Noodle begint op 4 dollar.