Starwood opent hotels in Libië

Starwood opent hotels in Libië

Starwood opent eind 2009 het 200 kamers tellende Four Points by Sheraton in Tripoli, de hoofdstad van Libië. In 2010 wordt tevens een nieuw Sheraton hotel in Tripoli geopend. Dit viersterrenhotel krijgt 300 kamers, inclusief uitgebreide vergaderfaciliteiten en een exclusieve spa. Het hotel is gesitueerd aan de Middellandse Zee en heeft een strand. Het zal tevens een exclusieve jachthaven exploiteren.

De Nederlandse hotelier Rutger Verschuren (47) is benoemd tot Algemeen Direkteur van Starwood Hotels in Libie en is direct verantwoordelijk voor de expansie in dit Noordafrikaanse land. Verschuren was voorheen direkteur van het 4000 kamers tellende Sheraton Hotel in Macau (Verre Oosten). De bouw van 's werelds grootste Sheraton hotel op Macau is inmiddels stopgezet naar aanleiding van de actuele kredietcrisis. Macau heeft de afgelopen jaren grote populariteit gekregen als casinobestemming voor met name de Chinese markt. Door de kredietcrisis is de bouw van veel hotelprojecten gestopt omdat de banken dergelijke grootschalige projecten weigeren te financieren.

Libie heeft met verschillende westerse landen, met name de Verenigde Staten, het Verenigde Koninkrijk en Frankrijk hooglopende conflicten gehad. In 1979 trok Amerika diplomatiek personeel terug uit de ambassade in Tripoli toen die door een woedende menigte in brand werd gestoken. In 1984 bereikten de betrekkingen met de Europese Unie een dieptepunt toen vanuit de Libische ambassade in Londen geschoten werd op demonstranten tegen het Libische regime, waarbij een Britse politieagente gedood werd.

Pas in 2003 heeft de Verenigde Staten de sancties tegen Libië beëindigd. Ook sinds de val van het communisme in Europa is er een wat minder anti-Westerse koers waar te nemen. Mede door de vermoedelijke rol die het land speelde bij het sponsoren van terrorisme heeft het land tientallen jaren nauwelijks toerisme gekend. De laatste jaren probeert men echter het toerisme testimuleren en bijvoorbeeld westerse toeristen te trekken. Het woestijnland heeft onder andere indrukwekkende archeologische bezienswaardigheden.

"Starwood is de eerste international hoteloperator in Libie en we willen vanuit deze nieuwe vestigingen meerdere hotels bouwen in Noord-afrika" aldus Verschuren. Volgens Verschuren lijkt Libie niet direct geraakt te zijn door de wereldwijde recessie en hersteld het land zich op dit moment van een economische boycot met het Westen. De economie is groeiende hier, en er is een enrorme verzameling van prachtige historische schatten te zien, als wel als toegang tot de Sahara. De Libiers zijn van nature een heel prettig volk zover ik heb gehoord", aldus een enthousiaste Verschuren.

Starwood is een Amerikaanse hotelketen met 960 vestigingen in 100 landen. Het exploiteert mondiale merken als W Hotels, St. Regis, Le Merdien, Sheraton, Four Points en recentelijke nieuwe hotelformules zoals Aloft en Elements. In Nederland exploiteert de groep vier vestingingen waardoner het gerenomeerde Pulizer Hotel in Amsterdam, Sheraton Schiphol, Hotel Des Indes in Den Haag en het Westin Hotel in Rotterdam.