De tweede plek wordt ingenomen door restaurant Beluga uit Maastricht, waar chef-kok Hans van Wolde de scepter in de keuken zwaait. De Librije uit Zwolle van chef-kok Jonnie Boer ging van de tweede naar de vierde plek.
Boer is door zijn collega's wel gekozen tot de beste chef-kok van Nederland, op de voet gevolgd door zijn collega uit Rotterdam, Cees Helder. De chef-kok van het beste restaurant, Sergio Herman, heeft de derde plek veroverd op dit erepodium. Voor de samenstelling van de gids is de restaurateurs gevraagd een toptien van beste chef-koks samen te stellen. Hierbij is de persoon zelf belangrijker dan het restaurant waar de kok werkt.
De 71 rapporteurs van Lekker hebben gesignaleerd dat de kwaliteit van de Nederlandse keukens steeds beter wordt. Ook valt volgens Lekker op dat steeds meer jonge koks de oude leermeesters voorbijstreven. Dat wil volgens de rapporteurs niet betekenen dat de gerechten ook origineler worden. De meeste restaurants doen elkaar veelvuldig na; het ingrediënt kerrie wordt veel geproefd, confijten is erg in en mousse, schuim, gelei en tartaar van... worden te pas en onpas gebruikt.
Verder zijn de sint-jakobsschelpen, zeebaars en rogvleugel niet meer van de menukaarten weg te denken. Ondanks de campagne tegen het gebruik van ganzen- en eendenlever lijken de chef-koks hier nog liefhebber van. De rapporteurs zouden liever meer seizoensproducten op de kaart zien, zoals haring, spiering, oesters en groente van de koude grond, zoals boerenkool, boontjes en wortels.