Groupon: 1600 couverts voor Toine Smulders

Groupon: 1600 couverts voor Toine Smulders

Toine Smulders heeft 1600 couverts verkocht voor zijn restaurant Villa Copera in Tolkamer met zijn eerste Groupon-deal. De voormalig wereldkampioen koken had twee jaar nodig om over zijn wantrouwen heen te stappen maar ging uiteindelijk toch met de kortinggigant in zee.

SVH Meester kok Toine Smulders is van mening dat je tegenwoordig niet meer om kortingsacties heen kunt. 'Het is echt iets van deze tijd. Acht jaar geleden deed ik al mee aan de Restaurant Week, iedereen keek daar toen met argusogen naar. Net als nu bij Groupon eigenlijk. Maar ik heb liever 60 gasten in mijn zaak die 50 euro besteden dan 6 die 100 euro besteden.' Volgens Smulders is het tegenwoordig nationale sport geworden om tegen gereduceerd tarief iets te kopen. 'Of dat nu kleding is, een vakantie of een diner, dat maakt niet meer uit.'

Rendement

Nu Groupon haar werk heeft gedaan, ziet Smulders het als zijn taak om te zorgen dat hij voldoende rendement scoort uit de deal, (7 gangen diner, 2 personen, 89 euro). 'Ik ga geen vast menu serveren in de periode gasten hun bon kunnen verzilveren (25 juni 2012 tot en met januari 2013). Samen met leveranciers ga ik wekelijks kijken naar de inkoop. Met hen heb ik ook afspraken gemaakt en iedereen gaat mee in 30 procent korting; de slager, visboer, en ook de wijnhandelaar.'

Tarbot en Makreel

Aan kwaliteit gaat Smulders niet sleutelen, wel aan zijn menukeuze. 'Gasten krijgen voor deze deal geen tarbot, maar wel lekkere verse makreel.' Naast de inkoop probeert Smulders gasten ook te bewegen te blijven slapen na hun diner in Tolkamer. 'Van de gasten die nu gereserveerd hebben, heeft 70 procent ook een hotelkamer geboekt. Met die score ben ik enorm tevreden. Zij moeten ontbijten, drinken nog wat in de bar en daar zit mijn marge op.'

De eigenaar van Villa Copera in Tolkamer gaat Groupon-gasten daarnaast aansporen om ook naar zijn andere restaurant i- Wolfersveen in Zelhem – te komen. Alle mensen die op de deal afkomen, krijgen na hun diner een waardebon die ze kunnen verzilveren bij Wolfersveen. 'Een acht gangen diner voor 50 euro per persoon.' Smulders wil zo het herbezoek dat volgens Groupon 10 procent is, opschroeven naar 40 procent.

'Als je zelf creatief genoeg bent, brengt het je wat. Het is beter dan blijven klagen over te weinig gasten', besluit Toine Smulders.

Lees hier ervaringen van restaurants met een Michelinster die samenwerken met Groupon.