Koksgilde en Meesterkoks samen verder

Koksgilde en Meesterkoks samen verder
Hans Everse en Onno Kokmeijer.

Het Koksgilde Nederland en het Gilde van Nederlandse Meesterkoks gaan vanaf januari 2016 samen verder onder de naam Gastronomisch Gilde. Wie de nieuwe club gaat voorzitten, is nog niet bekend.

De leden van beide verenigingen gaven maandag 23 november een klap op de plannen met hun goedkeuring. ‘Unaniem besloten tijdens de Algemene Leden Vergadering,’ zegt Hans Everse op twitter. Everse is in juni benoemd tot tijdelijke voorzitter van het Koksgilde, als opvolger van Theo van Rensch.

Zowel voorzitter Hans Everse (Koksgilde - 3500 leden) als Onno Kokmeijer (Meesterkoks - 85 leden) leggen volgend jaar hun functie neer. Of ze zich opnieuw verkiesbaar stellen, is nog niet bekend. Secretaris Ferdie Olde Bijvank: 'Nu worden de beide besturen tijdelijk in elkaar geschoven. En op de eerste ledenvergadering van het Gastronomisch Gilde kiezen de leden een nieuw bestuur en een nieuwe voorzitter. Alle oud-bestuursleden leggen hun functie neer en worden misschien wel, misschien niet, herkozen.'

Hans Everse

Hans Everse laat Misset Horeca weten dat hij in ieder geval beschikbaar is voor het bestuur van het Gastronomisch Gilde. Op de vraag voor welke functie, blijft het stil. 'Ik draag het gilde een warm hart toe. Net als Onno Kokmeijer. Wie welke taak in het bestuur gaat krijgen, dat maken de leden uit. Het gaat niet om ego's, het gaat om branchebelangen.'

De contributie wordt 124 euro voor 2016, voor leden boven de 23 jaar. Voor jeugdleden tot en met 22 jaar en gepensioneerde koks wordt dit 62 euro.

Vakgroepen

'Met de oprichting van het Gastronomisch Gilde is er nu één partij die alle chefs gaat vertegenwoordigen. Samen staan we sterk, is het motto. Er komen vakgroepen voor Meesterkoks, chefs, souschefs, chefs de parti en voor leerlingen.'

Gastvrijheidsgilde

Hoewel Olde Bijvank hoopt en denkt dat meer verenigingen zich gaan aansluiten, blijft het Gastvrijheidsgilde vooralsnog buiten de plannen staan. 'Dit is een breder gilde dan alleen de horeca. Het Gastvrijheidsgilde is er ook voor de banken en voor zorginstellingen bijvoorbeeld.'

Op 11 januari, tijdens de Horecava, presenteert het Gastronomisch Gilde zich voor de eerste maal.

In de zomer van dit jaar richtten beide clubs al een werkgroep op om de voorbereidingen voor de nieuwe vereniging te treffen.

Met het samengaan ontstaat een netwerk van zo’n 3600 koks in Nederland. ‘Zowel het Koksgilde als de Meesterkoks staan voor vakmanschap. Beide verenigingen willen de handen ineen slaan om alle vakmensen in de horeca te verenigen, te beginnen met de koks,’ zei Ferdie Olde Bijvank in juni tegen Misset Horeca.

Olde Bijvank stopt

Het Gastronomisch Gilde krijgt per 1 januari steun van MOS. Mos staat voor Motivation Office Support.
Het is een full service-organisatie gespecialiseerd in management, secretariaatsvoering en advies voor samenwerkingsverbanden zoals beroepsverenigingen, stichtingen en brancheorganisaties. Arjan van den Berg gaat het nieuwe gilde begeleiden.

Ferdie Olde Bijvank stopt met ingang van 1 januari zijn (secretariaat)functie.