Michelin België: tweede ster voor The Jane van Sergio Herman

Michelin België: tweede ster voor The Jane van Sergio Herman

The Jane van Sergio Herman en Nick Bril heeft maandag 14 december 2015 een tweede ster gekregen van Michelin. Het restaurant in Antwerpen is nog maar twintig maanden open. België krijgt geen nieuwe derde ster in 2016, wel nog twee andere nieuwe tweesterrenzaken. Vijf restaurants raken hun ster kwijt.

Naast The Jane krijgen ook Eugenie à Emilie (Baudour) en La Villa in the Sky in Brussel hun tweede ster. Michelin omschrijft de kookkunsten van chef  Alexandre Dionisio van La Villa in the Sky: 'De speelse manier waarop hij creativiteit en raffinement verenigt, is geëvolueerd naar een keuken die nog meer uitgepuurd en verfijnd is.' België krijgt er voor 2016 drie nieuwe tweede sterren bij, tegen geen enkele in 2015. 18 Zaken hebben in 2016 twee sterren. 

Acht restaurants in Belgë krijgen hun eerste ster van Michelin.

Eerste ster België:
Bistrot du Nord, Antwerpen
Alexandre, Brussel
Le Pilori, Ecaussines
dEssensi, 's Gravenwezel
Danny, Maasmechelen)
Le Comptoir de Marie, Bergen
Alain Blanchin,  Jezus-Eik
Philippe Fauchet, Luik.

In Luxemburg zijn twee restaurants beloond met hun eerste ster: Favaro in Esch-Sur-Alzette en Guillou Campagne in Schouweiler.

Geen wijziging in de drie sterren

België behoudt haar restaurants met drie sterren. Ook de Karmeliet staat in de gids voor 2016 met drie sterren. Chef Geert van Hecke kondigde eerder aan zijn zaak te sluiten. Maar dit gebeurt pas in de loop van 2016.  Ook Hertog Jan en Hof van Cleve behouden hun drie sterren. België kreeg eind 2011 voor de laatste keer een nieuwe derde ster.

Ster verloren

Zes zaken raakten hun ster kwijt, waarvan chef Danny Vanderhoven de ster op zijn nieuwe locatie in Maasmechelen direct weer terugkrijgt. Drie restaurants zijn dicht en verliezen om die reden hun ster: Va Doux Vent (Ukkel), d'Hoogh (Mechelen) en Ciccio (Knokke). Restaurants Lijsterbes en Vous le Vous (Hasselt) pasten hun formule aan. In Luxemburg raakt Becher Gare haar ster kwijt.

Vanwege de aanslagen in Parijs verplaatste Michelin de gidspresentatie voor Bëlgië en Luxemburg van 16 november naar 14 december. De gids komt voor de 6oste keer uit in België.

De Michelingids België en Luxemburg 2016 is te koop vanaf 16 december voor de prijs van € 21,95 in België en Nederland en € 21,33 in het Groothertogdom Luxemburg. In deze 60ste editie staan  1.769 adressen, namelijk 655 hotels (waaronder 126 gastkamers) en 1.114 restaurants waaronder:  140 sterrenrestaurants waarvan  3 restaurants met drie sterren, 20 restaurants met twee sterren, waarvan 3 nieuwe en 117 restaurants met 1 ster waarvan 10 nieuwe.  Ook staan er 184 Bib Gourmand restaurants in, waarvan 33 nieuwe.

Download hieronder de pdf met alle sterzaken van BeLux voor 2016.

SELECTIE_GM_BELUX_2016.pdf

Download