Carlsberg valt af als koper van Grolsch

Carlsberg valt af als koper van Grolsch

De Deense bierbrouwer Carlsberg kan van het lijstje van mogelijke kopers van Grolsch worden geschrapt. Chairman Flemming Besenbacher zegt niet te willen groeien met overnames.

Grolsch en het Italiaanse Peroni zijn twee van de belangrijkste merkendie in de etalage staan om de grootste fusie in de geschiedenis van de bierindustrie, tussen AB Inbev en SABMiller, mogelijk te maken. Door de fusie ontstaat een bierkolos met een omzet van zo’n €72 miljard. Carlsberg werd genoemd als een mogelijke koper voor onder meer Grolsch.

Niet groot, maar sterk
Tegen de Deense krant Berlingske laat de Carlsberg-chairman echter weten geen interesse te hebben. Hij stelt dat Carlsberg niet groot wil zijn, maar juist sterk en geen plannen heeft om overnames te doen. De uitspraken van Besenbachter passen in de lijn van de nieuwe ceo Cees ‘t Hart die in juni is aangetreden bij Carlsberg.

Andere overnamekandidaten
De vraag is nu wie wel de nieuwe eigenaar van Grolsch en/of Peroni gaat worden. Vorige maand werd al duidelijk dat verschillende investeringsfondsen, waaronder KKR, interesse hebben getoond. Dit geldt ook voor de Japanse drankengroep Asahi Group Holdings. Ook het Spaanse Mahou-San Miguel zou interesse hebben getoond in de overname.

Grolsch fors minder waard
De waarde van Grolsch is de afgelopen jaren wel behoorlijk gekelderd, zo blijkt uit een schatting van Jyske Bank. De onderneming werd in 2008 voor €816 miljoen, maar zou nu nog minder dan €250 miljoen waard zijn. De Europese merken zijn overigens niet de enige transacties als gevolg van het voorgenomen samengaan van AB Inbev en SABMiller.

Afscheid van Snow-bier
Zo zou ook Meantime Brewing, een kleine Britse brouwerij die pas in mei door SABMiller werd gekocht, in de etalage staan. Daarnaast neemt Molson Coors het belang van 58 procent van SABMiller in MillerCoors over voor 12 miljard dollar. Daarnaast moet SABMiller mogelijk afscheid nemen van het belang van 49 procent in de Chinese bierbrouwer Snow om zo toestemming te krijgen voor de fusie van de Chinese kartelwaakhond.