Gouden Koksmes 2016 naar De Loohoeve

Gouden Koksmes 2016 naar De Loohoeve

Het Gouden Koksmes 2016, het NK koken voor teams van leermeester-leerling, gaat naar het team van De Loohoeve uit Schoonloo. Leermeester Marleen Brouwer neemt samen met leerling Ian Nieswaag de prijs mee naar Drenthe. Als eerste vrouw in de geschiedenis van de wedstrijd.

Tweede werd team De Treeswijkhoeve, leermeester Patrick van Hogenloon en leerling Jelle Horst. Het brons gaat naar Bord’eau uit Amsterdam naar Marcel Bonda (leermeester) en Stefan Kam.

Marleen Brouwer (28) heeft haar mede-kandidaten verslagen op smaak, oordeelt de jury. ‘Ik ben pas sinds vorig jaar leermeester. En Ian Nieswaag, onze enige leerling, moest nog aan een wedstrijd meedoen voor school. Dus waarom niet het Gouden Koksmes….,’ lacht ze. Zij en haar echtgenoot, Jeroen Brouwer (Deelnemer Wynand Vogel Bokaal in Assen) zijn sinds drie weken officieel de eigenaren van De Loohoeve. 

‘Het is toch geweldig dat nuchtere Drentse mensen in Amsterdam de prijs mee naar huis nemen? We staan hier nog een beetje van te bibberen,’ zegt Brouwer op het podium met het gouden mes in haar handen. ‘Wouw.’

‘We begonnen samen wat stroef, maar toen de amuse mee was kwamen we op stoom. En ons dessert hadden we 45 minuten voor eindtijd van de wedstrijd meegeven, dus dat ging lekker.’

Henri Brouwers

Jurylid Henri Brouwers zegt dat het team van De Loohoeve in Schoonloo heeft gewonnen op smaak. ‘In alle gerechten. Een duidelijke lijn van smaken.’ Ook jurylid Keng Vichianrat van het Amstel Hotel is lovend over team De Loohoeve: ‘Ze hebben mij echt verrast. De smaken waren geweldig, vanaf de amuse.’

De Loohoeve versloeg de teams van De Treeswijkhoeve, Bord’eau, Het Roode Koper, De Echoput, Thermen Thermen Bussloo, Tante Koosje en Hotel Blooming.

In 2015 ging het Gouden Koksmes naar het team van Ciel Bleu** dat bestond uit Lars Drost (leermeester) en leerling Arief Wijnhand.  Tweede werd in 2015 Bij Kees uit Zierikzee en als nummer drie eindigde het team van De Hoefslag in Bosch en Duin. Thema van de wedstrijd was vorig jaar Dutch Cuisine.

> Bekijk hier een sfeerverslag van de wedstrijd om het Gouden Koksmes