Studenten aan het werk met topkok Albert Adrià

Studenten aan het werk met topkok Albert Adrià
Een student en topkok Albert Adria samen aan het werk. (c) Leonard Fäustle.

Vier dagen staan horecastudenten van MBO College Hilversum in de keuken met Albert Adrià, de beste dessertkok ter wereld. Op de vakbeurs Horecava leren ze in de praktijk hoe het is om topkok te zijn. Dat ze zo goed zijn is voor mij een enorme verrassing', aldus Adrià.

Albert Adrià vult minuscule vormpjes met een mengsel van aardbei en sesam. Hij bemant samen met Horeca-studenten van MBO College Hilversum de keuken van Sweet Emotions, een stand op de Horecava die culinair entertainment biedt. Adrià geldt als de beste dessertkok ter wereld, vooral dankzij de superieure toetjes die hij maakte voor het met drie Michelin-sterren bekroonde restaurant El Bulli. Zo’n kok bijstaan is niet niks. De studenten van de horecaopleiding van MBO College Hilversum kunnen het zó op hun cv zetten: vier dagen in de keuken met Albert Adrià. Ze werken zich dus in het zweet.'Ik leer hier heel veel', zegt Gennaro Mijnals, één van hen. 'Ook dingen die je op school niet leert. Technieken die Albert beheerst, zoals het moleculair koken, maar ook precisie. Wat hij doet is koken op de vierkante millimeter. Een tóefje van dit, een tóefje van dat.'

Goed opgeleid
Ook andersom bevalt de koppeling van de mbo’ers aan de topkok. Albert Adrià is uiterst tevreden met zijn studenten. Al na een dag prijst hij ze. 'Ze zijn serieus en goed opgeleid. Ze weten al veel. Ze zijn een grote verrassing voor mij. Ik denk ook dat dit dé manier is om het vak te leren. Gewoon meewerken in de keuken.' Gennaro is het daar mee eens. 'Albert is mijn voorbeeld. Zijn gerechten spreken mij echt aan. Alles klopt! Ook zijn persoonlijkheid. Hij werkt in volle focus. Hij ziet alles, ook wat er om hem heen gebeurt.' Volgens MBO College Hilversum is dit wat de school bedoelt met levensecht leren, leren door te doen. Zo simpel is het. Dat is het belangrijkste wat er is als je écht een vak wilt leren.