Actiedag voor De Pronckheer

Actiedag voor De Pronckheer
Arjan Smit, hier met spreeuwen.

Branchegenoten starten een actie om Arjan en Inge Smit, eigenaren van restaurant De Pronckheer in Cothen, een hart onder de riem te steken. De Pronckheer serveert zwanen die geschoten zijn op haar menu. De Partij voor de Dieren beschuldigt het restaurant publiekelijk maar ten onrechte van illegale praktijken en dit zorgt voor omzetderving.

Vorige week sprak Misset Horeca met Arjan Smit van de Pronckheer over de beschuldigingen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Smit deed een emotionele oproep op Facebook aan Thieme om de discussie met hem aan te gaan en dit maakte veel los.

Will Jansen van Bouillon Magazine zegt vervolgens op Facebook:t Is natuurlijk wel aardig om te roepen hoe goed Arjan Smit bezig is, maar zullen we daar eens allemaal tegelijk gaan eten?’ Dit gaat gebeuren op zondag 22 mei.

Arjan Smit: ‘Dit gaat buiten mij om, maar het doet wel goed. Het is heel vervelend wat er allemaal gebeurt en de heftigheid van de reacties is enorm. Ik heb een heel eng beeld nu van dat 'dieren activisme'. Je krijgt bijvoorbeeld een dm via twitter ‘Ben je al failliet’ en ook enkele reacties op Facebook waren niet mals.  Dat is wel keihard natuurlijk. Ik voel me een zondebok en dat is vervelend omdat ik niets anders dan goede bedoelingen heb. Die dieren zijn toch al geschoten, waarom dan niet opeten. Dat kun je toch beter doen dan ze naar de destructor brengen.

Smit stelt een mooi menu samen voor 22 mei. ‘Samen goed eten en drinken. Ik probeer allemaal dieren te serveren die ophef veroorzaken waaronder de Amerikaanse rivierkreeftjes die nu de polderslootjes overwoekeren. En natuurlijk zwaan.’

Een reactie van de Partij voor de Dieren blijft tot op heden uit. ‘Wellicht is haar achterban zo extreem dat ze zelf niets eens excuses durft te maken…’ aldus Smit.

Mee-eten op 22 mei bij De Pronckheer? Opgeven kan via Hiske Ridder, hiske@conpuls.nl.