Foodwatch boos over alcoholvrij bier

Foodwatch boos over alcoholvrij bier

Om enige smaak aan alcoholvrij bier te geven, blijken fabrikanten toch alcohol aan de drank toe te voegen. De voedselwaakhond Foodwatch heeft zich in Duitsland boos gemaakt over die procedure.

Dat de fabrikanten de aanwezigheid van een béétje alcohol in héle kleine letters vermelden, is onvoldoende rechtvaardiging, vindt de organisatie.

Alcoholarm

Als je er toch een beetje alcohol in stopt, dan moet je de aanduiding 'alcoholarm' gebruiken, zegt de consumentenorganisatie Foodwatch. Alcoholvrij suggereert nu eenmaal dat er niets in zit. Volgens de organisatie blijkt er in de meeste alcoholvrije biertjes toch wat alcohol te zitten.

Nederland

In Nederland mag er 0,1 procent alcohol aan alcoholvrij bier worden toegevoegd, zo meldt het Kennisinstituut Bier. In Duitsland is dat volgens het instituut 0,5 procent. In Italië en Frankrijk mag bier zonder alcohol zelfs 1,2 procent alcohol bevatten.

DNB: herkennen ons niet in kritiek

Brancheorganisatie De Nederlandse Brouwers (DNB) zegt zich niet te kunnen vinden in de kritiek van Foodwatch. 'In Duitsland geldt, net als in vrijwel alle Europese landen, als norm 0,5% alcohol dat in alcoholvrij bier mag zitten. In Nederland geldt dat in alcoholvrij bier maximaal 0,1% alcohol mag zitten. Dat is geen alcohol die toe wordt gevoegd, maar alcohol die achterblijft in het brouwproces van alcoholvrij bier. Deze grens is de strengste norm binnen Europa en strenger dan 0,5% alcohol die bijvoorbeeld onbedoeld in frisdrank mag zitten en zelfs ook minder alcohol dan in een rijpe banaan kan zitten. Nederlandse Brouwers herkent de kritiek van Foodwatch dan ook niet', aldus de organisatie van samenwerkende brouwerijen, die verwijst naar de etiketten. 'Voor de consument is het alcoholpercentage gemakkelijk terug te vinden op het etiket. Zeker met de aanduiding 0.0%, kan de consument er op vertrouwen dat alcoholvrij ook echt alcoholvrij is.'