Team Kromme Watergang** wint Slag op de Schelde

Team Kromme Watergang** wint Slag op de Schelde

Stijn Rotthier, Niels van Zijl en Stephanie Iserbiet van tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang uit Hoofdplaat hebben De Slag op de Schelde gewonnen, een kookwedstrijd aan boord van een schip dat vaart op de Oosterschelde.

De opdracht voor de zes geselecteerde teams uit Nederlandse topkeukens; serveer een gerecht met asperge en een ‘product’ uit de Oosterschelde. Met daarbij een bijpassende drank. De wedstrijd werd maandag 23 mei voor de tweede keer gehouden. De drie juryleden van de pers kozen een eigen winnaar: De Hoefslag uit Bosch en Duin met als teamcaptain Marco van der Wijngaard.

Stijn Rotthier koos zeebaars uit de Oosterschelde en verwerkte het hele dier. Van de lever (in combinatie met kippenlever) tot de graat waarvan ze kroepoek serveerden. ‘Je kunt automatisch kiezen voor kreeft, maar kreeft is duur. En wij wilden ook een economisch haalbaar gerecht. Het kan bij wijze van spreke zo op de kaart van De Kromme Watergang. Een no waste gerecht. Het zijn tenslotte nog best moeilijke tijden voor de horeca. Daarnaast gebruikte Rotthier zeekraal ‘net geschoten gelukkig’ en de ‘laatste scheuten van de zeekool.’ Op het bordje (met de letters ‘zilt’) daarnaast ook nog een bouillon van asperge, sinaasappel en nootmuskaat.

Gepekelde asperges

De asperges waren gepekeld, koud gerookt en daarna geroosterd in zeebaarsvet van buik en graten. De zeebaars zelf kruidde Rotthier met harissa en brandde hem af.In het glas zat een Roero Arneis van Bruno Giacosa uit 2014. Iserbiet: ‘Een Italiaanse wijn uit de regio Piedmont. Deze neemt het vet van de zeebaarslever weg in je mond.’

Edwin Vinke, in de vakjury, werd tijdens het jureren van het gerecht van Rotthier en Zijl vervangen door Gerard Wollerich van het gelijknamige restaurant uit Sint-Oedenrode. Samen met jurylid ‪‎Sjaak Jobse‬ prijst hij de winnaar om de goede smaken. ‘Het was geen spectaculair gerecht met allerlei toeters en bellen. Het klopte gewoon wat smaken betreft. Wollerich (zelf in januari 2016 winnaar van de Gouden Koksmuts): je moet niet zo veel knutselen op dat bord. Dat gaat veel te vaak mis. Het gaat om de smaken. Beter twee heel goede garnituren, dan zes vage. Simpel kun je ook heel mooi maken.’

De persprijs was voor De Hoefslag waarvan het team veel aandacht besteedde aan de presentatie. ‘In een kistje met een bord met droogijs en daarop een tweede bordje serveerde Marco van der Wijngaard een gegaarde kreeftenrol met daaromheen zeesla en rauwe zeebaars.

Meer foto's zien van gerechten en de teams in actie?

De zes finalisten

Rudy Conings kwam uit voor Ratatouille uit Harderwijk, Marco van der Wijngaard voor De Hoefslag uit Bosch en Duin, Takis Panagakis voor Mazie uit Den Haag. Hij won vorig jaar de persprijs. Frank Bakkenes kwam uit voor De Vrienden van Jacob en Niek Schultink voor ‘t Raedthuys in Duiven.

De teams dresseerden op maandag 23 mei hun borden aan boord van de Denick 2 op de Oosterschelde. Alle voorbereidingen mochten in eigen keuken plaatsvinden. Uit heel Nederland kwamen 38 inschrijvingen binnen waaruit organisatoren Rutger van der Weel en Hans Everse (blind) zes finalisten kozen.

De vakjury

‎Edwin Vinke‬ van De Kromme Watergang**/Gerard Wollerich
‪‎Dick Middelweerd‬ van De Treeswijkhoeve**
‪‎Sjaak Jobse‬ van ‪‎PlatdeZélande‬
‪‎Mike Dooms‬ van De Kromme Watergang**
‪‎Paul Labruyere‬ van Restaurant Katseveer*

Persjury

Herlinda de Clerck‬ van PASSION HI magazine
‪Astrid Schreuders‬ van Astrids Taste Communicatieadvies
Stefanie van der Maas‬ van littlespoon.nl

De Slag op de Schelde is een initiatief van sterrestaruant Katseveer van Jessica en Rutger van der Weel en Hans Everse. Het Gastronomisch Gilde Zeeland ondersteunt.

Misset Horeca was bij de wedstrijd aanwezig en schoot foto's van gerechten, teams in actie en de juryleden aan het werk.