Heineken Hoek: grand-café en hotel met glazen gevel

Heineken Hoek: grand-café en hotel met glazen gevel
Heineken Hoek nieuwe stijl

Heineken Hoek, een van Nederlands bekendste horecabedrijven, op de hoek van het Leidseplein in Amsterdam wordt als het aan pandeigenaar Caransa ligt, een grand-café en hotel van in totaal zes verdiepingen met een gevel van glazen driehoeken.

Heineken is huurder van het pand en de brouwer is nauw betrokken bij de herontwikkeling. In de kelder, op de begane grond en op de eerste verdieping komt een grand-café.  In de vier verdiepingen daarboven komen 36 hotelkamers op viersterren-niveau. Het gaat om 401 vierkante meter met een totaal oppervlak van 2509 m2 bvo. 

Won Yip of Bert van der Leden

In het verleden claimden zowel Won Yip als Bert van der Leden, de huidige exploitant, deze horecalocatie. Wie de exploitatie straks gaat dragen meldt het nieuwe plan niet. Brouwer Heineken draagt de titel exploitant in de plannen die nu online staan. 

Het huidige pand wordt gesloopt en daar komt een nieuw gebouw met een glazen gevel voor terug dat tien meter hoger wordt dan de huidige vergunning toestaat. Ook staat het huidige bestemmingsplan geen hotel toe op deze locatie.  Heineken Hoek is geen monument. Eind mei zijn omwonenden en ondernemers uit de omgeving geïnformeerd over de nieuwe Heineken Hoek. 

In het ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau MVSA Architects (oa Rotterdam CS) krijgt het nieuwe gebouw zes verdiepingen en een kelder. Het wordt volgens de architect dan even hoog als de omliggende gebouwen aan het Kleine Gartmanplantsoen, op de hoek met het Leidseplein.

heinekenhoek2

De serre die de huidige Heineken Hoek nu heeft, komt niet meer terug, op verzoek van de gemeente.. Daarvoor in de plaats komt een transparante luifel en een dubbele gevel. Dit meldt het Parool. en heeft plaats gemaakt voor een transparante luifel waaronder zich het terras en de entrees zich bevinden. De gehele gevel op de begane grond is voorzien van openslaande deuren.

De buitengevel is gemaakt van een soort glazen driehoeken. Volgens de architect refereert de 'diamantvormige gevel' aan het verleden van diamantslijpers in de stad.

Op de site HerontwikkelingHeinekenHoek laten betrokken partijen weten dat de plannen zijn gemaakt in nauw overleg met de gemeente. ‘In overleg met de Dienst Ruimtelijke Ordening is een voorlopig ontwerp voor de nieuwbouw tot stand gekomen. Het ontwerp past binnen de door de gemeente vastgestelde bouwenvelop en binnen de kaders die gelden voor de binnenstad. Het plan is voorgelegd en getoetst aan de Commissie voor Welstand en Monumenten. De aandachtspunten zijn vervolgens meegenomen in de verdere planuitwerking en hebben geleid tot het definitieve en goedgekeurde ontwerp.’

Volgens de planning wordt al  in september 2016 met de sloop gestart. Naar verwachting is het gebouw in het eerste kwartaal van 2018 klaar. Wie de exploitatie straks gaat dragen meldt het nieuwe plan niet.

Nieuwe Leidseplein

De bouw van het nieuwe hotel loopt gelijk met het grote vernieuwingsproject van het Leidseplein. In 2021 moet het plein een voetgangerswalhalla zijn. De eerste werkzaamheden zijn al begonnen; het Kleine Gartmanplantsoen is in 2019 als laatste aan de beurt.