De Bloemenbeek: van boer tot bord

De Bloemenbeek: van boer tot bord
Gerecht van de Bloemenbeek: van boer tot bord.

Acht chef-koks uit Twente koken op de horecabeurs Hartelijk Horeca op 10 en 11 april 'from farm to fork' oftewel van boer tot bord. Ze koken met lokale producten uit het seizoen en zo veel mogelijk duurzaam. Sterchef Michel van Riswijk van De Bloemenbeek uit De Lutte  geeft het startschot voor de acht kooksessies.

De overige chefs die koken op de beursvloer zijn Michael Baas van De Oude Apotheek uit Losser, Rob Fiselier van Landgoed De Holtweijde (bib) uit Lattrop, Joris ten Wolde van QuaKoken uit Oldenzaal, Linda Baas van Lillyfood chocolade & patisserie uit Borne, Vincent Beekhuizen van Intenzo uit Hengelo, Hans ter Huurne van Bib-gourmand restaurant Droste’s uit Tubbergen, Junior Rijkschroeff met Maarten Roelofs van Restaurant & Tuinderij De Basis uit Enschede. Ter afsluiting is er een sessie over slow cocktails en slow snacks.

Michel van Riswijk en chef de cuisine Matthijs Mulder van Landhuishotel De Bloemenbeek
Michel van Riswijk en chef de cuisine Matthijs Mulder van Landhuishotel De Bloemenbeek.

Diverse chefs hebben een Bib Gourmand, een notering in de Lekker500 of Tubantia, of zijn lid van Slow Food Twente, Euro-Toques Nederland, Twente Culinair en/of de Twentse Alliantie van Ambachtelijke Chefs.

Michel van Riswijk

De kookdemo’s worden op maandag 10 april geopend door SVH Meesterkok Michel van Riswijk en chef de cuisine Matthijs Mulder van Landhuishotel De Bloemenbeek (bekroond met 1 Michelinster) uit De Lutte. Op de Horecava kookten ook diverse chefs van bron tot bord, waaronder Tonny Berentsen van De Kromme Dissel.

Tonny Berentsen van De Kromme Dissel
Chef-kok Tonny Berentsen van de Kromme Dissel*

Hartelijk Horeca

Hartelijk Horeca wordt voor de tweede keer gehouden op 10 en 11 april in Hazemeijer Hengelo. Thema van de beurs is: Van Boer tot Bord in Twente. Het tweedaagse programma is samengesteld door eetschrijver Nico Dingemans.

Dingemans:De vraag naar gezond & lekker eten met een verhaal blijft groeien. Restaurantgasten en consumenten maken in toenemende mate bewustere menukeuzes die duurzaam, seizoensgebonden en lokaal zijn.’

Hij vervolgt: ‘De acht chef-koks uit Twente gaan in acht sessies van 90 minuten black-box/improvisatie koken. De chefs hebben keuze uit verse producten van de Twentse Streekproducten Organisatie, Bolscher meer dan vlees, Deli XL en Middelkamp Vis. Aan het eind van elke sessie worden 20 kleine gerechtjes ten aan de beursbezoekers uitgedeeld.

Ook worden er twee exclusieve horecaprimeurs van Twentse bodem gepresenteerd: de nieuwe zomercocktail en een duurzaam dessert.

Video-interview uit 2012 van Michel van Riswijk van De Bloemenbeek in De Lutte.