Sterrenrestaurant De Groene Lantaarn verhuist naar Staphorst

Sterrenrestaurant De Groene Lantaarn verhuist naar Staphorst

Tweesterrenrestaurant De Groene Lantaarn verhuist in 2019 van Zuidwolde naar Staphorst, een kleine 20 km verderop. Ondernemers Jarno en Cindy Eggen hebben het pand waar nu Restaurant de Molenmeester in zit gekocht.

De Groene Lantaarn in Zuidwolde blijft tot de verhuizing gewoon open. Op 1 oktober  2018 krijgen de ondernemers de sleutel van het nieuwe pand, in mei 2019 is de verhuizing gepland. Zelf blijven de ondernemers in Giethoorn wonen. Het restaurant verhuist hiermee ook van Drenthe naar Overijssel.

Vanuit het restaurant  in Staphorst kijken gasten straks de open keuken in. In de glazen tussenwand gaat Jarno Eggen de producten aan zijn gasten laten zien waar mee hij kookt. 'Er komen gekoelde kolommen in van 60 a 70 centimeter.  Zo wil ik laten zien dat ik trots ben op onze grondstoffen. De Groene Lantaarn blijft De Groene Lantaarn, maar zal door de open keuken wel wat dynamischer worden.  We gaan echter niet anders koken, het interieur gaat mee van Zuidwolde naar Staphorst. De naam blijft, het team blijft en ook de sfeer.'

Jarno Eggen
Jarno Eggen van De Groen e Lantaarn in Zuidwolde.

Capaciteit gelijk, perceel kleiner

Het pand in Staphorst heeft een grotere keuken, ook een Pallux Topline, en is een stuk jonger dan het pand waarin De Groene Lantaarn zit. Daarnaast is het perceel van De Groene Lantaarn 11.000 vierkante meter en dat waar we naar toe gaan meet in totaal 3.500 vierkante meter. Maar de capaciteit in het restaurant is dezelfde,' verklaart Jarno Eggen (39) tegenover Misset Horeca de aangekondigde verhuizing.

'We zitten hier in oktober tien jaar. Hebben met veel plezier hier gewerkt en mooi dingen bereikt. In de loop der jaren hebben we al het nodige geïnvesteerd in het pand, maar op een gegeven moment moet je gaan nadenken. Koop ik dit pand? Dat echt groot is en waar veel lege ruimte is overdag. Of ga ik naar iets kleiners, wat meer up to date is? En toen kwam de locatie van De Molenmeester op ons pad. Wat er in het pand in Zuidwolde komt, weet Eggen niet. De pandeigenaar is een particulier.

'De keuken in Staphorst is groter waardoor we alles weer centraal kunnen opstellen . Kort voor de verhuizing zal een deel van de keukenapparatuur van Zuidwolde verhuizen naar Staphorst waardoor we er een superkeuken van maken. 'Die afspraak heb ik met Pallux gemaakt toen ze de keuken gingen installeren in Zuidwolde: het kan zijn dat het er weer uit moet.'

>>> 'Nieuw project voor Jarno Eggen en Cindy Borger van De Groene Lantaarn'

Concept wordt één op één overgezet

Eggen is van mening dat de plek niet zozeer belangrijk is. ‘We gaan daar exact hetzelfde doen als we in Zuidwolde doen. Het wordt één op één overgezet qua naam beleving en team. Gasten komen voor De Groene Lantaarn en niet zo zeer voor Zuidwolde of Staphorst. We komen ook nog dichter bij de snelweg A28, maar het zal de meeste gasten niet uitmaken of ze  afslag 25 of 23 op de A28 moeten nemen.’

De chefkok van De Groene Lantaarn vindt het wel jammer dat ze Drenthe gaan verlaten. ‘We hebben natuurlijk een heleboel typische dingen die kenmerkend zijn voor Drenthe, met onze veldkeien. We hebben zelfs borden in de vorm van de provincie. Maar goed, ook al zit ik straks in Staphorst, ik blijf toch ambassadeur voor Drenthe op restaurantgebied.’

>> 'De Groene Lantaarn ontvangt Klasbak Trofee'

Restaurant de Molenmeester gaat sluiten. 'De ondernemers zijn op leeftijd en zochten een koper,' besluit Eggen. De Molenmeester had jarenlang een Bib Gourmand van Michelin.

De eigenaren schrijven op Facebook: Na 23 jaar met heel veel plezier in Staphorst ons restaurant te hebben gerund geven wij het stokje over aan Cindy Borger en Jarno Eggen. Zij zetten hier De Groene Lantaarn voort. Wij vertrekken eind september dit jaar. Tot die tijd kunt u nog genieten van onze gastvrijheid. Hartelijke groet, Santa en Eric, Marjon en Aart.