Hertog Jan lanceert vatgerijpt bier voor bij diner

Hertog Jan lanceert vatgerijpt bier voor bij diner
Hertog Jan en chef-kok Luc Kusters* lanceren vatgerijpt bier voor bij diner.

Hertog Jan brengt dinsdag 20 februari een serie vatgerijpt bier op de markt. Eén van de vier bieren is op smaak gebracht met VOC-specerijen, naar idee van chef-kok Luc Kusters van sterrestaurant Bolenius in Amsterdam. De bierserie is ontwikkeld om aan te sluiten bij aperitief, voor-, hoofd- en nagerechten.

80 procent van de bierdrinkers ziet bier vooral als geschikte drank voor na het eten. Dat is gebleken uit onafhankelijk onderzoek van Novio Research. Een goed advies zou volgens de bierdrinker echter uitkomst bieden om bier te drinken bij het diner. Daarom heeft Hertog Jan een serie vatgerijpte bieren ontwikkeld, met bieren die goed gedronken kunnen worden bij het diner. Chef-kok Luc Kusters van restaurant Bolenius* in Amsterdam heeft een variant met VOC-specerijen bedacht.

‘Te weinig mooie combinaties bier en food’

Kusters: ‘De veelzijdigheid aan smaken in bier geeft fantastisch veel mogelijkheden. Ik kook al jaren met bier en maak bier-foodcombinaties die voor een smaaksensatie zorgen. De consument ervaart in de horeca nog veel te weinig mooie combinaties van bier en food. Reden voor mij als liefhebber van bier om daarom in samenwerking met Hertog Jan een vatgerijpte bierserie te ontwikkelen die perfect past bij aperitief, voor-, hoofd- en nagerechten’.

Lees ook: 'Bar Alt: restaurant combineert alleen bier met spijs'

Specerijen geven bier meerdere smaaklagen

Gerard van den Broek, Meesterbrouwer bij Hertog Jan: ‘Naast een kwalitatief goed vat om het bier op te laten rijpen, ontdekten wij ook dat het infuseren van het bier met specerijen tot waanzinnige smaakexplosies kan leiden. De smaaklagen in het bier maken het echt bijzonder.’

Lees ook de blog van Rick Kempen 'Grote brouwers, grote schoenen'

De Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt-serie is er in vier varianten: Bourbon, Bourbon Jeneverbes, Bourbon Vanille en Bourbon VOC-specerijen. De specerijen zijn tijdens het rijpingsproces aan het bier toegevoegd. Jeneverbessen zorgen voor een fris en vrij zuur karakter en verse vanille versterkt de smaak die de Bourbon-vaten afgeven. De VOC-specerijenmix (nootmuskaat, gember, kruidnagel, zwarte peper, steranijs, kardemom en kaneel) geeft een complex bier met een bijzondere twist.

Alles over bier vind je in het Misset Horeca bier-dossier