'Chinezen stappen uit Hilton'

'Chinezen stappen uit Hilton'

Het Chinese conglomeraat HNA doet zijn belang in Hilton Worldwide van de hand, zo meldt de Britse zakenkrant Financial Times. HNA wil zijn balans op orde krijgen en houdt daarom grote uitverkoop. Eerder werden ook al andere bezittingen verkocht.

In eerste instantie staat HNA voor de verkoop van ruim 63 miljoen aandelen in Hilton. Daarnaast krijgen vroege inschrijvers het recht om nog eens 9,5 miljoen aandelen over te nemen. Hilton zelf zou ook nog eens voor circa 10 miljoen eigen aandelen in de markt zijn.

In totaal bezit HNA 82,5 miljoen aandelen Hilton. Daarmee hebben de Chinezen ruim een kwart van de keten die ook eigenaar is van het Waldorf Astoria en de Doubletree- en Conrad-hotels. Met de deal is volgens de slotkoers van vrijdag een bedrag van ruim 6 miljard dollar gemoeid.

HNA kocht de afgelopen jaren her en der bedrijven en belangen in bedrijven. Die aankopen werden grotendeels betaald met geleend geld. Het water staat HNA aan de lippen nu de Chinese overheid bedrijven die agressief geld investeerden in het buitenland scherp in de gaten houdt.

Meer in de verkoop dan alleen Hilton

In maart 2018 verkocht het Chinese conglomeraat HNA al het grootste deel van zijn belang in Park Hotels & Resorts. Het bedrijf verkocht 34,5 miljoen aandelen in de van Hilton afgesplitste hotelketen. Daarnaast kocht Park Hotels nog eens 14 miljoen eigen aandelen van HNA. Het leverde de Chinezen ruim 1,2 miljard dollar (circa 1 miljard euro) op.

HNA verkocht de aandelen om schulden te kunnen voldoen. Het bedrijf van miljardair Chen Feng kocht de afgelopen jaren her en der bedrijven en belangen in bedrijven. Die aankopen werden grotendeels betaald met geleend geld.

Najaar 2017 kondigde HNA al aan een deel van de belangen weer te willen afstoten. Zo zette het bedrijf al een belang van 29 procent in de Spaanse hotelketen NH in de etalage. Ook wil het bijvoorbeeld bagageafhandelaar Swissport naar de beurs brengen. In totaal wil HNA naar verluidt 16 miljard dollar ophalen.

> Meer over Hilton

> Niets meer missen van Misset Horeca?