Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company slaan handen ineen

Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company slaan handen ineen

Bierbrouwerijen Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company hebben gezamenlijk een nieuw bier gebrouwen. Het eenmalige brouwsel,  'De Alliantie', is een Altbier met een fris, hoppig én bitter karakter van 5,9% alcohol. Het is gelanceerd ter ere van de Week van het Nederlandse Bier en voor de bierwedstrijd Nederlands Nieuwe.

Met de co-brew nemen Hertog Jan en Bronckhorster Brewing Company deel aan de door Bierburo geïnitieerde bierwedstrijd ‘Nederlands Nieuwe'. Een wedstrijd waarin Nederlandse brouwers gevraagd wordt om een nieuw bier te brouwen, met een typisch Nederlands karakter.

De inspiratie voor ‘De Alliantie’ wortelt in Venlo en omstreken, waar in 1753 voor het eerst Altbier gebrouwen werd. Een belangrijke brouwerij was ‘La belle Alliance’, die mede de inspiratie is geweest voor de naam van dit bier. Volgens beide brouwerijen is de stijl Altbier een enigszins vergeten biersoort. Daarom willen brouwers Gerard van den Broek van Hertog Jan en Steve Gammage van Bronckhorster Brewing Company er nu hun eigen twist aan geven.

Lees ook: Lekkerste bockbier komt uit Bronckhorst

Altbier met eigen twistDe Alliantie van Hertog Jan en Bronckhorster

Van oudsher is Altbier een troebel en amber- tot koperkleurig bier met een moutig karakter van karamel en toast en een mooie bitterheid. De Alliantie is net als het traditionele Altbier een bovengistend bier. Tijdens het brouwen van dit bier is een basis van pilsmouten en speciaalmouten gebruikt. Deze mouten geven het bier de gewenste amberkleur, de gewenste moutsmaken en het alcoholgehalte van 5,9 %. De eigen twist van de brouwers zit in de gebruikte gist en hopsoorten.

Ze hebben het Hertog Jan-gist gebruikt, wat het bier een fruitig karakter geeft. De Hallertau hop maakt het bier fruitig met tonen van honingmeloen en aardbei. De hopsoort Mosaic geeft hoge bitterwaarden en kenmerken van citrus, tropisch fruit en bosbessen. Samen geven deze hopsoorten het bier een stevige bitterheid, waardoor het qua smaak en afdronk richting een mooie IPA gaat.

‘De Alliantie’ is vanaf donderdag 31 mei in zeer gelimiteerde oplage verkrijgbaar via de website van Bronckhorster.