Edwin Kats viert lustrum Noble met bijzondere gastchefs

Edwin Kats viert lustrum Noble met bijzondere gastchefs

Edwin Kats viert in oktober het eerste lustrum van zijn restaurant Noble in Den Bosch. Dit doet hij met bijzondere gastchefs met wie Kats in het verleden heeft gekookt. Te gast zijn Dennis Kuipers van Vinkeles en, Robert Kranenborg. Ook zet Kats zijn huidige chef, Lars Albers, in het zonnetje. Albers kookt al vijf jaar bij Noble. Kats kookt zelf ook zijn favoriete gerechten van restaurants waar hij werkte, zoals La Rive en Vermeer.

Op 13 september 2013 opende Noble van Edwin Kats de deuren in het voormalige Chalet Royal. Om dit vijfjarig bestaan te vieren heeft Edwin Kats van maandag 29 oktober tot en met vrijdag 2 november een aantal bijzondere avonden op touw gezet.

‘Het zijn twee gastoptredens van topchefs met wie ik in het verleden een speciale band heb opgebouwd. Daarnaast pak ik een moment om mijn chef Lars Albers in het zonnetje te zetten,' vertelt Edwin Kats over het vijfjarig bestaan van 'zijn' Noble.

Noble houdt daarnaast een avond met Italiaanse wijnen van Gaja. Kats zelf kook een speciaal diner met gerechten van de restaurants waar hij de afgelopen 25 jaar gewerkt heeft.

Dennis Kuipers

Dennis Kuipers van Vinkeles in Amsterdam, werkte ruim zeven jaar met Kats samen als sous van Vermeer en later van La Rive. ‘Hoogtepunt voor ons samen was het behalen van twee Michelinsterren en de verzorging van het diner ter ere van het koninklijk huwelijk, beide in 2002. In de periode die we samen aan het roer stonden van La Rive slaagde Dennis in 2003 voor zijn SVH Meesterkok-proef en behaalde daarmee het hoogst haalbare diploma mogelijk voor een Nederlandse chef. Kuipers kookt bij Noble onder meer zijn signature dish: eendenlever met karamel, amandel en chocolade.

Robert Kranenborg

Kats werkte tweemaal met Robert Kranenborg samen. Van 1990 tot 1992 als chef de partie in Hotel-restaurant Corona* in Den Haag en aansluitend tot 1994 als souschef in het Amstel Hotel (La Rive**) te Amsterdam.

‘In die periode heeft Robert mij gevormd als chef, veel kennis bijgebracht, met de mooiste producten laten werken en laten zien wat de opofferingen zijn om een topchef te worden.

Lars Albers

Lars Albers is al sinds de opening van Noble chef in het Bossche restaurant en hij fungeert als rechterhand van Kats. ‘In zijn functie als chef van Noble is hij dagelijks verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de keuken en mede creëren van de gerechten op de menukaart. Albert kookt in de jubileumweek vijf van zijn favoriete gerechten.

De gerechten die hij u voorschotelt zijn de gelakte zwezerik met zwarte knofook, ui, dashi en bonito fakes en een bijzonder dessert van pure chocolade, aubergine en oester – waarmee Lars in 2011 de Zilveren Oester won.

Edwin Kats

Kats zelf gaat nog een keer terug in de tijd en laat gasten zijn mooiste gerechten proeven uit zijn tijd bij De Swaen*, Vermeer*, La Rive**, Beiroet en Nanjing.

‘Het worden gerechten met een eigen verhaal en bijzondere herinneringen. Toen ik als zeventienjarig jochie als leerling begon in het Kurhaus Hotel te Scheveningen had ik nooit durven dromen dat ik bij al deze gerenommeerde restaurants als chef leiding zou geven aan de keukenbrigades. Na mijn opleiding heb ik in 1993 op vijfentwintigjarige leeftijd als jongste kok ooit (en nog) mijn Meesterkok-titel behaald, iets waar ik uiteraard nog steeds ontzettend trots op ben. Om dit alles en het vijfjarig bestaan van Noble te vieren komen de mooiste gerechten van deze periode voorbij, begeleid door mooie wijnen geschonken uit uitsluitend magnums.’

Op de site van Restaurant Noble in Den Bosch staat het volledige programma, inclusief data en prijzen, van de jubileumweek.

Kats heeft inmiddels ook een tweede zaak geopend: Noble Kitchen, in Kromvoirt. Hier is Bobby Rust chef-kok. 


>> Chalet Royal wordt Noble (2013)