Avant-Garde van Groeninge: 'sterverlies is grote teleurstelling'

Avant-Garde van Groeninge: 'sterverlies is grote teleurstelling'
Johan van Groeninge

Restaurant Avant-Garde van Groeninge is na 14 jaar haar Michelinster kwijt. Dit nieuws maakte Michelin maandag 17 december 2018 bekend in het De La Mar Theater in Amsterdam. 'Dit komt onverwacht en is een grote teleurstelling voor ons,' deelt Johan van Groeninge, chef en eigenaar van het Eindhovense restaurant.

Avant-Garde van Groeninge heeft geen ster-vermelding meer in de Michelingids voor 2019. Het restaurant wordt nog wel aanbevolen door Michelin; maar dan zonder ster. Het restaurant had 14 jaar een Michelinster.

Dit spijtige nieuws werd 17 december 2018 bekend gemaakt. De nieuwe sterren maakt Michelin altijd wereldkundig op het grote podium van het theater, de vervallen sterren worden door de culinaire gids niet groots gepresenteerd. Avant-Garde van Groeninge is een restaurant op de derde etage van het Philips Stadion in Eindhoven.

Op Facebook meldt de restaurateur:
Vandaag hoorden we dat restaurantgids Michelin besloten heeft om de ster die we al 14 jaar hadden niet meer toe te kennen. Dit komt onverwacht en is een grote teleurstelling voor ons. Ons kookniveau is naar onze mening minimaal gelijk gebleven en we krijgen nog steeds positieve reacties van onze gasten, zowel in het restaurant als op de diverse reviewsites. Ook de noteringen in gidsen als Lekker en Gault&Millau zijn zodanig goed dat we dit niet hebben zien aankomen.
Binnenkort gaan we Michelin vragen om een toelichting. We hopen zo feedback te krijgen waarmee we iets kunnen.

We feliciteren onze collega’s van harte met hun nieuwe ster(ren) en met het behoud van hun ster. En natuurlijk blijven we knallen en doorgaan met lekker koken voor onze gasten.'

Werner Loens over sterverlies restaurants

Werner Loens wil liever geen toelichting geven op de restaurants die een ster verliezen. Naast Avant-Garde van Groeninge verliest bijvoorbeeld ook Eleve in Leeuwarden haar ster, Neercanne en Cordial in Oss. 'Er is altijd een reden voor natuurlijk. Het is voor ons moeilijker om een ster weg te halen dan een ster bij te zetten. We zijn ons heel goed bewust van de impact ervan. Als je een ster weghaalt heeft dat heel veel emotionele gevolgen. En financielen. Maar voor ons is het belangrijk om onze gids geloofwaardig te houden. Dat is heel belangrijk. Daarom moeten we soms heel moeilijke beslissingen nemen.'

>>> Meer Michelin