Ferran Adrià heropent El Bulli: niet als restaurant, maar als kenniscentrum elBulli 1846

Ferran Adrià heropent El Bulli: niet als restaurant, maar als kenniscentrum elBulli 1846

Chef-kok Ferran Adrià van restaurant El Bulli gaat de deuren van zijn restaurant - dat jarenlang werd uitgeroepen tot beste van de wereld - heropenen. Echter, niet als restaurant. Het gaat een plek worden wat op alle fronten in het teken staat van kennis delen. Het nieuwe project van Adrià gaat elBulli 1846 heten. 'Ik wil al mijn kennis delen met de nieuwe generatie koks, maar omdat niet iedereen toegang heeft tot een opleiding, verspreiden we de informatie op deze manier'.

ElBulli 1846 gaat zesduizend vierkante meter tellen en biedt ruimte voor exposities en een creatieve werkplaats. Een team van twintig mensen zal zich er gaan toeleggen op culinair onderzoek en experimenten. In dit team zitten onder meer chefs, filosofen, journalisten en voedingsdeskundigen. Het restaurant en de keuken zullen het 'Lab expositivo' gaan ondersteunen,  zo legde de beroemde chef deze week uit op de internationale gastronomiebeurs in Madrid. Professionele chefs kunnen straks ook in het lab ook aan de slag. 'Maar, het wordt geen restaurant', verduidelijkt Ferran Adrià.

ElBulli 1846

1846 verwijst naar het geboortejaar van een van de grootste chefs die ooit heeft geleefd: Auguste Escoffier. Geïnteresseerden kunnen vanaf februari 2020 een bezoek brengen aan het voormalige restaurant. Gidsen leiden er de bezoekers rond in het museum over El Bulli waar duizenden documenten worden getoond, maar ook eeuwenoude recepten, video's, attributen uit de keuken en een Bullipedia-site met allerlei weetjes en feiten over eten en drinken.

Kennis delen

'Ik wil al mijn kennis delen met de nieuwe generatie koks, maar omdat niet iedereen toegang heeft tot een opleiding, verspreiden we de informatie op deze manier', zegt hij tegenover de Spaanse krant Cinco Días. 'Alles draait hier om eten en koken, maar niet om het te serveren. Het gaat meer om ideeën', voegt Adrià nog toe.

Sluiting El Bulli

Topchef Ferran Adria sloot in 2011 de deuren van zijn driesterrenrestaurant El Bulli. El Bulli was slechts zes maanden per jaar open. De andere helft van het jaar werkt Adria in een peperduur kooklaboratorium in Barcelona aan nieuwe creaties voor de menukaart.  Adria zei toen al te werken aan een kenniscentrum dat een broedplaats moest worden voor ‘free thinking and kicking ‘ wat betreft voedsel en koken.

Bekijk hieronder de video voor meer informatie over elBulli 1846