Avans Hogeschool zamelt met Eurest en Coca Cola PET-flessen in

Avans Hogeschool zamelt met Eurest en Coca Cola PET-flessen in
Vlnr: Roelof van Dinter (Coca -Cola), Jan Jacob van Donselaar (Compass/Eurest) en Paul Rüpp (Avans) bij een van de PET-flesautomaten. Foto: Punt

Avans Hogeschool maakt zich sterk voor de inzameling van PET-flessen. De hogeschool is gestart met een actie om PET-flessen apart in te zamelen, met korting bij de catering als stimulans. Dit gebeurt in samenwerking met Coca-Cola en cateraar Eurest.

In Nederland belanden jaarlijks tussen de 50 en 100 miljoen flesjes op straat of in de berm, als zwerfafval. Gemiddeld gaan er per dag ruim 1.000 drinkflesjes over de toonbank bij Avans. Na gebruik belandt een deel van deze flesjes in plastic afvalbakken. Een ander deel eindigt als restafval of zelfs als zwerfafval. Dat is zonde, want het plastic van petflessen is de meest waardevolle vorm van plastic. Het zijn nagenoeg schone verpakkingen die een waardevolle grondstof vormen om nieuwe verpakkingen van te maken. Om die reden wil de hogeschool zich sterk maken voor de inzameling voor PET-flessen.

Verpakking recyclen

Roelof van Dinter, Director Out-Of-Home bij Coca-Cola European Partners Nederland: 'Wij willen uiterlijk tegen 2025 elke verpakking die we in Nederland verkopen, ook weer retour krijgen om te kunnen recyclen. Dit is een van de grote pijlers uit ons duurzaamheidsplan ‘This Is Forward’. Deze samenwerking met Avans is een heel mooi voorbeeld van een initiatief dat gaat bijdragen om deze doelstelling te kunnen behalen. Al onze PET-flessen zijn 100% recyclebaar en bij uitstek geschikt als grondstof voor nieuwe flesjes. Dankzij deze actie wordt er een ‘schone’ stroom van PET-flessen aangevoerd bij de recycler en gaat er hopelijk geen materiaal meer verloren. Ons doel is dat al deze verpakkingen weer gebruikt gaan worden om nieuwe PET-flessen van te maken.'

inzameling PET-flessen
Vlnr: Paul Rüpp (Avans), Roelof van Dinter (Coca-Cola) en Jan Jacob van Donselaar (Compass/Eurest). Foto: Punt

Beloning

Op alle negen Avanslocaties in ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Breda, en Roosendaal komen petflesautomaten of een grote inzamelfles te staan. Zonder beloning blijken mensen doorgaans niet bereid te zijn flesjes in een automaat te gooien, zo blijkt uit onderzoek. Daarom ontvangen studenten en medewerkers voor iedere ingeleverde petfles korting in de kantine en kunnen ze sparen voor prijzen of extra korting.

Avans vindt het belangrijk om studenten en medewerkers bewust te maken van het belang van recycling. Naast PET-flessen vraagt Avans aan studenten en medewerkers om papier, karton en overig plastic te scheiden van restafval. Ook cateraar Eurest investeert veel in duurzame verpakkingen. Saladebakken zijn bijvoorbeeld van gerecycled plastic, soepbekers zijn biologisch afbreekbaar en bordjes en schaaltjes zijn van suikerrietpulp gemaakt. Eurest is onderdeel van Compass Group PLC.