Veiling eerste vaatje haring levert 95.500 euro op

Veiling eerste vaatje haring levert 95.500 euro op

Op de Visafslag van Scheveningen is dinsdag 11 juni het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild voor 95.500 euro. De opbrengst van de veiling van het eerste haringvaatje, bij elkaar gebracht door tientallen bieders, is dit jaar geschonken aan Stichting Mag Ik Dan Bij Jou.

Vanaf vandaag, woensdag 12 juni, is de Hollandse Nieuwe weer in het land verkrijgbaar. De start van het haringseizoen wordt traditioneel ingeleid door de veiling van het eerste vaatje, jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Visbureau. Voorafgaand aan de veiling gaf een vakkundige jury hun oordeel over de inhoud van het eerste vaatje van 2019: 'Het is opnieuw een mooie, volvette haring.' Tijdens de veiling werd er dan ook fanatiek geboden om het felbegeerde vaatje te bemachtigen. Met een laatste bod voordat de veilingmeester afhamerde werd Makro winnaar van het haringvaatje.

Vangst 2019

Een deskundig keurpanel, bestaande uit haringdeskundigen Arie Kuijt en Anneke Ouwehand-Heemskerk en chef-kok Erik Tas van Bij Erik uit Leidschendam, gaven hun oordeel over de haring: de vangst van 2019 is een gezonde, vette haring. Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau: ‘Het is elk jaar weer een spannende wedloop voor de haringvissers en Nederlandse haringgroothandelaren om tijdig de vangst van goede kwaliteit aan land te krijgen, te kunnen kopen en verwerken en om op tijd alle vishandels in Nederland te kunnen beleveren. Men blijft immers afhankelijk van de natuur die moet meewerken voor de kwaliteit en het blijft een kwestie van wilde jacht. De maatjesharing komt dezer weken per schip de haven van Noorwegen, Denemarken en Schotland binnen en wordt daar verwerkt voor de Nederlandse handel. Ook dit jaar is de uitdaging aangegaan om man en macht voor de eerste verkoopdag woensdag 12 juni voldoende Hollandse Nieuwe beschikbaar te hebben om het seizoen te kunnen starten. En dat is weer gelukt. We kunnen starten met vette, malse haring. Overigens wordt het overgrote deel van de vangst 2019 nog de komende weken tot ongeveer half juli aangevoerd.

Creatief met haring

Haring wordt in de horeca steeds vaker verwerkt in een grote variatie aan gerechten. Hollandse Nieuwe Stijl is een verrassende combinatie van gekaakte haring met uiteenlopende ingrediënten. Zo ontstaan gerechten zoals verrassende taco’s, bijzondere salades, originele sushi en zelfs culinaire gerechten op sterrenniveau.

Spectrum
Haring, gepofte aardappel en dille, dillemelk, misokaneelcrême, eigeel gemarineerd met rookspek.

Gerecht ‘Bloody Haring’ by chef-kok Marco Somer

Hoorntje van brique deeg gevuld met gemarineerde haring, mayonaise van lavas en sorbet van bloody mary en piment.

Marco Somer: ‘De combinatie van lavasmayonaise en haring blijkt een goede smaakcombinatie te zijn, maar is wel vet op vet. Dat vraagt om een goede tegenhanger, die we vinden in de tomaat. Door hier een pittige sorbet van te maken, komen de smaken van de haring en lavas in een perfecte balans.’

Ingrediënten gemarineerde haring
1 filet Hollandse Nieuwe
1 scheutje olijfolie
5 druppels Chardonnay azijn
1 snufje selderijzout
1tl ragfi jn gesnipperde witte ui

Bereiding
Snij de filet in een fijne brunoise.
Meng alle ingrediënten en koel terug tot 4 graden.
Altijd serveren onder de 10 graden.

Meer gerechten ter inspiratie vind je hier.

Goede doel

Claudia de Breij, beschermvrouwe van de Stichting Mag Ik Dan Bij Jou en presentatrice van het veilingevenement, kijkt terug op een zeer geslaagde middag: 'Het is zo geweldig dat we deze opbrengst kunnen besteden aan gezinnen die het zwaarste mee moeten maken wat er is: als je kind levensbedreigend ziek is, zijn wij er.'