Alliance Gastronomique: eerste SVH diploma's Gastronomie voor eigen college

Alliance Gastronomique: eerste SVH diploma's Gastronomie voor eigen college

Elf deelnemers van het Alliance College, een onderdeel van restaurantvereniging Alliance Gastronomique, hebben - als eerste in Nederland - het diploma SVH Gastronomie in ontvangst genomen.

11 van de 15 deelnemers - werkzaam bij restaurants van Alliance Gastronomique - legden het examen met succes af en zagen dit bezegeld in een diploma Gastronomie. Zij ontvingen dit papier uit handen van Xavier Giesen (SVH Meestergastheer) en Onno Kokmeijer (SVH Meesterkok) die de opleiding vanuit de Alliance Gastronomique samen met SVH, ontwikkeld hebben.

De bijzondere diploma-uitreiking van het Alliance College vond plaats bij Alliance-lid restaurant Ciel Bleu in het Okura Hotel in Amsterdam op maandag 1 juli 2019.

Het examen SVH Gastronomie vond een week eerder, op 24 juni, plaats. Het examen is afgenomen door Robert Kranenborg, Anjo de Bont (De Moerbei*) en door Nic van Lokven (Het Savarijn), alle drie in bezit van een SVH Meestertitel.

De deelnemers hebben die dag een theorie- en een praktijkexamen afgelegd waarbij ze verschillende soorten dranken moesten beoordelen, wijn- & bier-spijscombinaties moesten maken en een gastronomische presentatie moesten geven.

Zeven opleidingsdagen Alliance College

In de voorbereiding naar het examen hebben de deelnemers 7 intensieve opleidingsdagen gehad. Elke lesdag stond onder leiding van steeds een ander duo bestaande uit een SVH Meesterkok, SVH Meestergastheer en/of SVH Wijnmeester en had een eigen thema gebaseerd op een smaak, een drank en op technieken. De specialisaties van de Meesters, allen werkzaam bij een Alliance-restaurant, kwamen in de thema’s volledig tot hun recht.

Marc van Gulick Voorzitter van de Alliance Gastronomique: ‘Als de Alliance zijn we er supertrots op dat we onze eigen opleiding hebben kunnen opzetten met behulp van SVH. Hoe bijzonder is dat om samen met onze leden een programma te ontwikkelen en te geven waarmee we jonge toppers aan onze club kunnen verbinden.’

De geslaagden zijn:

 • Rein Denneman Merlet* Schoorl
 • Bert-Jan Jipping Restaurant De Vlindertuin* Zuidlaren
 • Jop Kessels De Zwaan* Etten-Leur
 • Niels Dooyeweert Het Koetshuis* Bennekom
 • Michelle vd Bunt Restaurant De Leuf* Ubachsberg
 • Leon Vermaire Restaurant Katseveer* Wilhelminadorp
 • Marieke Löhr De Burgemeester* Linschoten
 • Niels Overmeire De Bokkedoorns** Overveen
 • Hendrieka Roersma Kaatje bij de Sluis* Blokzijl
 • Arjan Speelman Restaurant Ciel Bleu**, Amsterdam.
 • Leon Aben Restaurant De Treeswijkhoeve** Waalre

Diploma Gastronomie

‘Het diploma SVH Gastronomie is een uitdaging voor medewerkers in het hogere segment van de horeca die zichzelf verder willen bekwamen in hun vak. Voor de Alliance Gastronomique is het als groep van toonaangevende restaurateurs een manier om medewerkers doorgroei-perspectief te bieden. Het helpt om medewerkers te binden, boeien en te behouden’, aldus Ricardo Eshuis, directeur SVH.

In de nabije toekomst staat dit examen van SVH ook open voor andere examenkandidaten en opleiders die hiermee een opleiding op dit hoge niveau willen aanbieden. Ook in die trajecten zal SVH ondersteuning bieden om een meer dan goede opleiding in te vullen.

Ook is het diploma Gastronomie een van de diploma’s die behaald moet worden op weg naar de SVH Meestertitels: SVH Meesterkok, SVH Wijnmeester en SVH Meestergastheer. Naast dit examen van SVH is er het al jaren toonaangevende diploma van Peter Klosse (Academie voor Gastronomie) waar SVH mee blijft samenwerken.

>> Lees over de start van het eigen opleidingsprogramma van de Alliance