Anti Lepik uit Estland wint Oyster Opening World Cup 2019

Anti Lepik uit Estland wint Oyster Opening World Cup 2019
Foto: Nathan Mooij Photography

Op maandag 23 september 2019 vond de Oyster Opening Wold Cup 2019 plaats tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. In het charismatische Wijntheater streden 24 deelnemers uit 24 landen naar de felbegeerde titel.

Anti Lepik uit Estland wist in een tijd van 2.34 minuten 30 dertig platte Zeeuwse oesters vakkundig te openen en was daarmee de snelste. Lepik: 'Het is zo fantastisch om opnieuw de titel van wereldkampioen te winnen. Mijn geheim? 15 jaar ervaring en opperste concentratie.' De tweede prijs ging naar Xavier Caille uit Frankrijk, de derde prijs naar Marius Stang Bunaes uit Noorwegen. De schoonheidsprijs ging naar de enige vrouwelijke deelnemer, Manuela Kriekaard uit Nederland. Zij creëerde de mooiste geopende oesterplateau.

Pure passie

De initiators van de Oyster Opening Cup zijn de bevlogen oesterman Barend Havenaar van De Champagnebar en register vinoloog Barbara Verbeek van het Wijntheater. Barend heeft de afgelopen jaren veel buitenlandse oesterwedstrijden bezocht en had als grote droom om de World Cup naar Nederland te halen. Samen met een groep partners is deze droom realiteit geworden. 'Vorig jaar vond de finale plaats in China en nu is Nederland aan de beurt. Daar zijn we ontzettend trots op', aldus oesterman Barend.

De regels

Oyster Opening
Foto: Nathan Mooij Photography

Tijdens de Oyster Opening World Cup 2019 gingen 24 deelnemers uit 24 landen met elkaar de strijd aan. Iedere deelnemer kreeg dertig platte Zeeuwse oesters en een houten wedstrijdbord van 50 bij 70 cm. De bedoeling was om in zo kort mogelijke tijd de oesters zo vakkundig mogelijk te openen. Snelheid en presentatie telden mee in de beoordeling die via een puntensysteem verliep. Zo werd er gekeken of het vlees niet stukgesneden is, of de geopende oester gruisvrij is en of het oestervlees losgesneden is van de schelp.

De jury

De deskundige jury bestond uit Felix Wilbrink (culinair journalist van De Telegraaf), Bas de Koeijer (winnaar NK Oestersteken 2018), Wil van Merkensteijn (educatie en communicatie specialist van Schmidt Zeevis) en Inge Bruijnooge-Dekker (Adri & Zoon). De spelregels die werden gehanteerd, zijn opgesteld door de World Oyster Opening Association.