Het barpersoneel van de deelnemende zaken is getraind in het herkennen van dronkenschap en het weigeren van alcohol aan dronken gasten. Ook treden de toezichthouders op als coach voor barpersoneel om hen te helpen.
Wie doet mee?
- Villa Thalia
- De Vrienden Live
- Café Beurs
- Get Back
- Après Skihut
- VIP Room
- Scharrels en Schuim
- Café Plein
- Café ’t Fust
- Coconuts
- Cornelis
- Bokaal
- Weena
- Fontein
- De Gele Kanarie
- Annabel
- Vibes
- Stalles
- Juke Joint
- Reverse
- Nora
- Hugh
- NRC
- Club Vie
- Bird
- Worm
- De Witte Aap
- Wijnbar 1nul8
In totaal doen 28 horecazaken in het centrum van Rotterdam mee: van grote club tot borrelcafé en alles daar tussenin. Ze zeggen: ‘Samen werken we aan een veilig en gezellig uitgaansleven in Rotterdam.’
De horecazaken werken samen met de gemeente Rotterdam, het Trimbos-instituut en Koninklijke Horeca Nederland.
De ondernemers willen de overlast die dronken personen veroorzaken terugdringen. Denk aan geweld, vernielingen en seksueel grensoverschrijdend gedrag. ‘Daar zit niemand op te wachten. Om deze problemen op te lossen en te voorkomen, is een aanpak tegen doorschenken ontwikkeld. En daar willen we ook het uitgaanspubliek bij betrekken.’
Nieuwe norm
De campagne van de 28 zaken met de naam ‘Stop op tijd. Wij schenken niet door.’ is gericht op het uitgaanspubliek in Rotterdam. Met de campagne wordt een nieuwe norm neergezet in het uitgaansleven: ben je dronken? Dan krijg je geen alcohol meer.
Aanpak doorschenken en dronkenschap
Het Trimbos-instituut heeft in 2017 de aanpak dronkenschap en doorschenken ontwikkeld voor gemeenten. Een Nederlandse vertaling van de Zweedse STAD-aanpak, die daar al 20 jaar succesvol het uitgaansleven veiliger en gezelliger maakt. De aanpak is erop gericht te voorkomen dat mensen dronken worden of mensen die dronken zijn nog alcohol kunnen krijgen, ook wel ‘doorschenken’ genoemd.