Ereplaats op 4 voor De Leest in Lekker 2020

Ereplaats op 4 voor De Leest in Lekker 2020
foto: Sacha de Boer

Driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen heeft met een notering op nummer vier in de ranglijst van Lekker 2020 een eervolle vermelding gekregen. 'Omdat De Leest jarenlang tot de top van de Nederlandse gastronomie behoorde, hebben we besloten de door ons bepaalde vierde plaats in de Top-10 uit respect voor Jacob Jan Boerma en Kim Veldman te handhaven', aldus de redactie van Lekker 2020.

Restaurant De Leest van Jacob Jan Boerma en Kim Veldman kreeg een eervolle vermelding, omdat het restaurant in het Gelderse Vaassen eind dit jaar dicht gaat. 'Vlak voor het ter perse gaan van deze editie maakten Jacob Jan Boerma en Kim Veldman bekend hun driesterrenrestaurant na zeventien jaar te sluiten. We wensen het stel veel succes in hun culinaire voortgang en zullen de ontwikkelingen op de voet volgen', meldt de redactie van Lekker 2020 hierover. Boerma was zelf niet aanwezig bij de presentatie van de restaurantgids. Hij zit momenteel voor een culinaire klus in Vietnam.

Reactie Jacob Jan Boerma

Vanuit het vliegtuig stuurde Jacob Jan Boerma vannacht een reactie: 'Na 17,5 jaar zo afscheid nemen in een gids die ons jarenlang in de top heeft gezet, is kippenvel. En is best emotioneel...' Boerma geeft aan dat hij al deze bijzondere momenten nooit had willen missen. 'En dan op deze bijzondere wijze een eervolle vermelding krijgen, maakt ons werk nog rijker. Dan besef ik dat ons vak er niet zomaar eentje is.' Ook feliciteert hij 'zijn lieve vrienden van Inter Scaldes van harte met de nummer één positie', maar ook familie Boer met de nummer twee positie. 'En een van onze super talenten Jan Sobecki, nummer drie en verder iedereen die erin staan: van harte!. Ik ga vanaf de zijlijn genieten van de enorme kwaliteit die ons land rijk is.'

Sluiting De Leest

Na tweede kerstdag sluit De Leest de deuren. Het sluiten van het driesterrenrestaurat, betekent zeker niet stilzitten: 'integendeel, het geeft ons de vrijheid en mogelijkheid om andere concepten te gaan doen, waarvan we begin volgend jaar ons eerste nieuwe formule zullen openen', zei de chef-kok eerder tegenover Misset Horeca.

Jacob Jan Boerma: ‘Restaurant De Leest is 17,5 jaar lang ons kind geweest, het waren mega intensieve jaren die uiteindelijk eind 2013 leidden tot een derde Michelinster. Het was knallen tot op het bot, maar het was het meer dan waard. Ooit begon deze droom bij mijn ouders op de achterbank van de auto: ik wil sterren koken. Die droom is meer dan uitgekomen, in 2020 zit ik 30 jaar in het vak, maar nu is het tijd voor een mooie verandering.’ Medewerkers van restaurant De Leest zijn zeer recent op de hoogte gesteld van het nieuws over de sluiting.