Diefstal zes glazen kost serveerster baan en duizenden euro's

Diefstal zes glazen kost serveerster baan en duizenden euro's
Diefstal glazen kost serveerster veel meer dan baan alleen

Een serveerster van restaurantketen Happy Italy heeft door diefstal van zes glazen haar baan verloren. Ook moet ze een schadevergoeding én de juridische kosten betalen: een totaal van ruim drieduizend euro.

De medewerkers bediening werkte sinds juni 2017 bij Happy Italy Hendrik-Ido-Ambacht. Een klein jaar later ontving het restaurant een telefoontje van iemand. Deze persoon liet weten dat er in het huis van de medewerker allerlei spullen van de restaurantketen zouden staan. Zo meldt RTLZ.

Happy Italy werkt met borden, wijnglazen, bestek en flessen (huis)wijn met daarop het logo of de eigen naam. Contant geld stelen is bij deze keten niet mogelijk; gasten kunnen er uitsluitend met pin betalen.

Vanwege het telefoontje besloot Happy Italy Hendrik-Ido-Ambacht de tassen van het personeel te controleren. In de tas van de medewerker zat een tray met zes glazen van het restaurant.

Ontslag horecapersoneel

Om de medewerker te kunnen ontslaan stapte Happy Italy naar de rechter. En met succes. Het tegenargument dat de medewerker niet wist dat de glazen in haar tas zaten, werd niet geaccepteerd.

Gezien de omvang (20 x 13 x 13 centimeter) en het gewicht  van de tray (1,6 kilo), vond Happy Italy het 'volstrekt ongeloofwaardig en onaannemelijk' dat de serveerster de glazen niet opgemerkt zou hebben. Na de dienst heeft zo ook haar eigen kleding uit de tas gehaald en de bedrijfskleding erin gestopt. Daarbij moet ze de glazen hebben gezien.

De serveerster nam niet de moeite om haar verweer zelf in de rechtbank nader te onderbouwen. De kantonrechter achtte de diefstal bewezen en het ontslag terecht. Dat zij een jonge, alleenstaande moeder met een kind van twee jaar is, maakt dat volgens de rechter niet anders.

De serveerster verliest niet alleen haar baan, maar waarschijnlijk ook het recht op een WW-uitkering. Bij een ontslag wegens diefstal is het immers onwaarschijnlijk dat een uitkering wordt toegekend.

Schadevergoeding en juridische kosten betalen

Happy Italy maakte ook met succes aanspraak op een schadevergoeding. Als iemand verwijtbaar wordt ontslagen, kan een werkgever schade claimen ter grootte van het salaris tijdens de opzegtermijn. In dit geval moet de horecamedewerker 2.188 euro betalen.

Ook draait ze op voor 682 euro aan juridische kosten van Happy Italy en uiteraard voor de kosten voor haar eigen advocaat. Daarmee komen de totale kosten voor de vrouw ruim boven de 3000 euro uit.

Verder lezen
Personeel ontslaan dat de kantjes er van af loopt?
Ontslag  met wederzijds goedvinden. Hoe zit het?
Persoonlijk verhaal: diefstal door eigen medewerkers


Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.