Le Chef: Top 100 beste chefs met zes Nederlandse koks

Le Chef: Top 100 beste chefs met zes Nederlandse koks
Jonnie Boer van De Librije

Jonnie Boer (8), Sergio Herman (46), Jacob Jan Boerma (58), Jannis Brevet (64) en Onno Kokmeijer en Arjan Speelman van Ciel Bleu (79) staan in de Top 100 2020 van het Franse magazine Le Chef. Dit tijdschrift stelt sinds 2015 een top 100 op van beste chefs. Deze ranglijst wordt samengesteld door de chefs zelfs: eenieder van hen kiest zijn eigen top vijf.

De lijst werd maandag 25 november gepresenteerd. Snelste stijgers in de lijst zijn de Franse chefs Christophe Bacquié en Arnaud Lallement, die respectievelijk van de tachtigste naar de tweede plaats in 4 jaar en van de 85e naar de tiende plek in 5 jaar tijd zijn geëvolueerd. Ook opmerkelijk: de Amerikaanse chef Dan Barber (87e tot 7e in 4 jaar), de Zweedse Bjorg Frantzen (81e tot 9e in 1 jaar) en Rasmus Kofoed (Geranium - Denemarken), van 60e naar 20e in 5 jaar.

Jonnie Boer van De Librije prijkt in de top 10, op nummer acht. Collega Sergio Herman siert nummer 46 met The Jane in Antwerpen, Jacob Jan Boerma, van het driesterrenrestaurant De Leest dat de deuren binnenkort gaat sluiten, staat op nummer 58.  Driesterrenchef Jannis Brevet van Inter Scaldes is een nieuwkomer in de lijst en staat op nummer 64. Onno Kokmeijer en rechterhand Arjan Speelman delen trots de plek nummer 79.

Jannis Brevet nieuw in de lijst

De Franse chefs Laurent Petit en Bruno Oger zijn nieuwkomers in de lijst. Dat geldt ook voor Jannis Brevet van Inter Scaldes. Samen met andere internationale chefs als Andreas Senn (Senns Restaurant - Oostenrijk); Nicolas Le Bec (Villa Le Bec - China); Angel Leon (Aponiente - Spanje); Albert Adria (Tickets - Spanje); Norbert Niederkofler (St Hubertus - Italië); Tadayashi Matsukawa (Matsukawa - Japan); Yusuke Takada (The Cine - Japan); Hans Neuner (Ocean - Portugal) en Ronny Emborg (Atera - VS) doet hij zijn intrede in de lijst.

Top 10 2020 Le Chef

1 – Mauro Colagreco – Mirazur – Frankrijk

2 – Christophe Bacquié – Restaurant Christophe Bacquié – Frankrijk

3 – Arnaud Donckele – La Vague d’Or – Frankrijk

4 – Emmanuel Renaut – Flocons de Sel – Frankrijk

5 – René Redzepi – Noma – Denemarken

6 – Laurent Petit – Le Clos des Sens – Frankrijk

7 – Dan Barber – Blue Hill Farm – USA

8 – Jonnie Boer – De Librije – Nederland

9 – Bjorg Frantzen – Frantzen – Zweden

10 – Arnaud Lallement – L’Assiette Champenoise – Frankrijk

In alle landen waar een Michelingids verschijnt vraagt Le Chef aan de twee- en driesterrenchefs hun persoonlijke top vijf. Vorig jaar stonden drie Nederlandse chefs in de lijst.

Bekijk hier de volledige lijst.