Jacob Jan Boerma wil restaurant opzetten in Japan

Jacob Jan Boerma wil restaurant opzetten in Japan

Op Tweede Kerstdag 2019 sloot driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen de deuren. Dat de eigenaren Kim Veldman en Jacob Jan Boerma niet stil gingen zitten, was al snel duidelijk. Naast het pizzaconcept No Rules, waarvan de eerste zaak in Amsterdam opent, wil Boerma ook een restaurant opzetten in Japan.

Jacob Jan Boerma verblijft momenteel in Japan, waar hij met driesterrenchef chef-kok Jérôme Quilbeuf kookt op een event. 'Daarna ga ik met die collega een week praten over het opzetten van iets. In Japan. En dat iets is geen schoenenzaak. Een restaurant, ja', meldt hij tegenover het Algemeen Dagblad. Details hierover geeft hij echter nog niet. Misset Horeca legde de vraag bij hem neer, maar vooralsnog is hij niet bereikbaar voor commentaar.

Bekend is dat ook veel tijd zal gaan besteden aan zijn consultancy adviesbureau waarin hij zijn expertise deelt met andere bedrijven. Daarnaast blijft Boerma betrokken bij Parc Broekhuizen in Leersum, waar hij verantwoordelijk is voor de culinaire invulling. Kim Veldman zal daar ook rol krijgen, meldde Boerma eerder.

'Gevangenis gecreëerd'

'Het komende jaar ga ik in 21 landen koken met collega’s. Na Japan vlieg ik naar Argentinië en daarna door naar Uruguay', laat hij het AD weten. Over De Leest meldt hij: 'Kijk, je volgt in een sterrenrestaurant toch een bepaald repertoire. Ik merk dat ik toe ben aan iets anders. Eigenlijk hebben we in Vaassen onze eigen gevangenis gecreëerd. Natuurlijk konden we er wel in en uit lopen, maar we moeten aan bepaalde verwachtingen voldoen. Nu creëer ik vrijheid. Alles kan.’

Saamhorigheid en vriendschap

Tegenover Misset Horeca noemde Boerma de sluiting van het restaurant enorm heftig. 'Want ik stap uit een wereld waaraan ik verslaafd ben geraakt’.  ‘Eten betekent saamhorigheid en vriendschap. Dat stopt straks niet. Wel besef ik dat ik uit een wereld stap waaraan ik verslaafd ben geraakt: de erkenning, de sterren en de magie die daar omheen hangt. Maar ik ben ook van mening dat als je ergens mee stopt, er altijd iets moois voor terug kan komen.’

Of de druk van de sterren iets mee te maken heeft met de beslissing? ‘Nee, ik heb de druk van de sterren juist altijd nodig gehad. Ik ben ook verslaafd geraakt aan die spanning. Maar toegegeven, ik ben ook geen twintig meer. De nieuwe aanwas aan jeugd is zo ongelooflijk goed. Ik maak plaats voor die nieuwe generatie, ondanks dat ik nu zelf nog zo energierijk ben. Maar ik heb me wel eens afgevraagd hoe lang ik dit leven nog kan volhouden.’ Boerma vertelt dat hij altijd heeft gezegd dat hij voor zijn vijftigste wil stoppen. ‘Ook kom ik uit een ondernemersgezin en heb meegekregen dat je niet je hele leven hetzelfde moet doen. Dit speelt al anderhalf jaar in mijn hoofd.