Pop-up restaurant Hans van Wolde moet deuren sluiten van rechter

Pop-up restaurant Hans van Wolde moet deuren sluiten van rechter
Foto: Marcel van Hoorn

Hans van Wolde moet de deuren sluiten van zijn pop-up restaurant De Brute tafel in AINSI, het voormalige verpakkingsgebouw Noord van cementfabrikant ENCI aan de Lage Kanaaldijk in Maastricht. De kort gedingrechter besliste dit in de zaak die de huidige eigenaar van Beluga, Servais Tielman, aanspande tegen de voormalige eigenaar van het tweesterrenrestaurant.

Het pop-up restaurant  ligt aan de westkant van de Maas, ongeveer drie kilometer wandelen van het verkochte restaurant . Voor de prijs van € 165,- per persoon had Hans van Wolde daar tot 22 februari 2020 twee avonden per week een pop-up restaurant als voorproefje op zijn Brut 172, het restaurant dat later voor opening gepland staat. Het pop-up restaurant De Brute tafel had 22 zitplaatsen en daarnaast een tafel voor zes personen. De rechter stelt dat sprake is van oneerlijke concurrentie. Wanneer Van Wolde zijn restaurant wel besluit open te houden, dan staat hier een dwangsom op van 5.000 euro per dag, met een maximum van 400.000 euro.

Reactie Hans van Wolde

'Een lege tafel', zo reageert Van Wolde op Facebook. 'De rechter besliste dat de tafel leeg moet blijven, iets wat begon als een idee om wat geld te sparen voor mijn stafff; een kantoorpand, geen keuken, een feestje aan één tafel, maar de tafel blijft vanaf vrijdag helaas leeg. We gaan een top 'garagesale' houden. De gemaakte reserveringen zijn inmiddels persoonlijk benaderd en laten we het hier maar bij houden. Bedankt allemaal.' Hij besluit zijn dankwoord met: 'concurrentie in een kantoor eigenlijk best een compliment voor mezelf. Tot in brut172!'

Eis voorschot op schadevergoeding afgewezen

Naast sluiting van het pop-up restaurant eiste Tielman, de nieuwe eigenaar van tweesterrenrestaurant Beluga in Maastricht, een schadevergoeding van 400.000 euro als voorschot op de nog te volgen bodemprocedure omdat sprake is van verborgen gebreken aan het restaurant dat hij overnam van Van Wolde. De rechter wees deze vordering af. De rechter stelt dat deze zaak te complex is om te behandelen in een kort geding. 'Voor het antwoord op de vraag of sprake is van een opeisbare vordering is dan ook nadere bewijslevering nodig, waarvoor dit kort geding zich niet leent', verklaarde de rechter. Hiervoor zou een bodemprocedure moeten worden gestart door Tielman.

Servais Tielman. Foto: Marcel van Hoorn.

Tielman stelt dat sprake is van ernstige waterschade in het pand. ‘Uit vier deskundige rapporten komt hetzelfde naar voren’, zo stelt hij. ‘Dat de lekkage die er op dit moment is, er al langdurig aanwezig is. En dat dit voor de overnamedatum al duidelijk was', zei Tielman eerder tegen Misset Horeca.  Volgens de nieuwe eigenaar van Beluga zijn er flinke kosten mee gemoeid. Meer dan een paar ton, zo blijkt uit een grove schatting. ‘Maar dan heb ik het nog niet over de inkomsten die we mislopen bij de sluiting. Tien weken moet de zaak dicht’.  ‘Zoals het er nu uitziet moet alles uit het bedrijf.’ Hij meldt dat haast bij de klus is geboden. ‘Volgens de bouwkundig patholoog die wij hebben ingeschakeld, moet dit binnen een jaar worden aangepakt.’ Er zouden uponor leidingen zijn gebruikt, welke niet gebruikt mogen worden als een warm water circulatieleiding. De rechter schrijft hierover in zijn beslissing: 'De door Beluga overgelegde rapporten ter zake de lekkages en de kostenbegrotingen voor herstel daarvan zijn allen niet opgemaakt met inachtneming van hoor en wederhoor, oftwel Van Wolde had betrokken moeten worden bij de onderzoeken.

Van Wolde zegt niets te hebben verzwegen: ‘Als er drie maanden na de opening ineens een leiding springt, dan moet ik dat weten? Ik ben een kok, geen installateur', zei hij tegenover 1Limburg.

Overname Beluga

Servais Tielman, voormalig eigenaar van sterrestaurant Cucina del Mondo in Heerlen, nam in de zomer van 2019 tweesterrenrestaurant Beluga in Maastricht over. Tielman zet met een zeer ervaren keukenteam en in totaal 32 man personeel, serieus in op behoud van die Michelinsterren. ‘Maar we gaan er vanuit dat die sterren komen te vervallen.’