Nederlandse wijnmaker Derrick Neleman is Meest Inspirerende Ondernemer

Nederlandse wijnmaker Derrick Neleman is Meest Inspirerende Ondernemer
Derrick Neleman

Wijnmaker Derrick Neleman is door De Ondernemer uitroepen tot Meest Inspirerende Ondernemer van het jaar. Hij liet topmannen van Cool Blue, Picnic en Hema achter zich. Neleman bedacht onder meer het programma Kurk Retour voor hergebruik van kurken en maakt uitsluitend biologische wijnen, vegetarisch en CO2-neutraal.

Derrick Neleman versloeg onder andere Pieter Zwart van Cool Blue, Fokke de Jong van Suit Supply, Michiel Muller van Picnic en Marcel Boekhoorn van Hema. Vorig jaar won Corendon-topman Atilay Uslu de prijs.

Het bedrijf voert - exclusief voor de horeca - een serie Neleman wijn met de naam Wolk.

Prijs voor Derrick Neleman

De jaarlijkse online verkiezing van De Ondernemer werd in november en december op de eigen website gehouden. Stemmen op één van de vijftig genomineerde ondernemers was exclusief voorbehouden aan abonnees van de nieuwsbrief en resulteerde in zo'n 15.000 reacties. Wijnpionier Derrick Neleman behaalde bijna 20% van de stemmen en neemt zodoende de titel over van Atilay Uslu, oprichter/ceo van Corendon.

Neleman is altijd blij met prijzen, onderscheidingen en medailles voor de wijnen omdat dat een podium geeft aan de missie van Neleman: met duurzame wijn de wereld een klein beetje mooier maken.

Neleman maakt zelf wijn, altijd biologisch, altijd vegan friendly, altijd CO2 neutraal. Neleman plant namelijk bomen om de CO2 uitstoot te compenseren. Ook zamelt het bedrijf kurken in voor hergebruik en behoedt Neleman lokale druiven voor uitsterven.

Neleman-Chardonnay-Sauvignon-Blanc-Wolk

De Neleman-wijnen krijgen regelmatig hoge scores van wijnschrijvers en in prestigieuze wijncompetities. Onlangs nog een zilveren medaille voor Neleman Signature Crianza in de Challenge Millésime Bio 2020 en goud voor de rode Just Fucking Good Wine 2018 in de Mundus Vini. Onno Kleyn gaf in Volkskrant Magazine de Just Fucking Good Wine wit (2018) een 10- voor prijs/kwaliteit!

Neleman heeft eigen winkels in Zutphen en sinds kort ook in Utrecht. Het merk ziet in de toekomst ruimte voor verdere uitbreiding van zijn brandstores naar in totaal 4 à 5 vestigingen binnen Nederland en 1 in het wijnhuis in Casas del Rey.

Over Derrick Neleman

Na een opleiding bio-dynamische landbouw belandde Derrick Neleman in een Spaanse wijngaard. Hij durfde het eind jaren '90 al aan om biologische wijnen op de markt te brengen en startte in 2009 zijn By The Grape.

Al snel werd hij marktleider op het gebied van biologische wijn binnen de Benelux. In 2005 was hij bovendien de eerste met Fairtrade-wijn. Intussen wordt zijn wijn in acht landen verkocht. Derrick Neleman is de man achter Just Fucking Good Wine en de bedenker van Kurkretour, een nationaal 'kurkretourprogramma' met het oog op hergebruik.