Minister Koolmees kijkt naar aanvullende steunregeling seizoenshoreca

Minister Koolmees kijkt naar aanvullende steunregeling seizoenshoreca
Strandtenten en de NOW-maatregel (c) Rene Oudshoorn

Doordat de steunregeling voor ondernemers NOW kijkt naar omzetdaling in de maanden vanaf maart, vallen seizoensgebonden bedrijven buiten de boot. Het kabinet bekijkt nu of er voor deze groep aanvullende maatregelingen nodig zijn. Minister Koolmees zei dit vandaag in een debat in de Tweede Kamer.

Seizoenshoreca, waaronder strandtenten en campings, vallen nu buiten de boot in Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De maand januari wordt hierin namelijk als ijkpunt gebruikt door de overheid, maar een strandtent of andere seizoensgebonden horeca heeft dan geen of maar heel weinig mensen in dienst omdat het seizoen nog moet beginnen.

Noodkreet

Vorige week was langs de gehele Nederlandse kustlijn vanuit de lucht de slogan ‘Strandtenten in het NOW’ te lezen. De woorden waren gevormd door strandbedden-, meubels en zelfs surfboards. Met deze noodkreet willen badplaatsen en strandexploitanten aandacht vragen voor het gat in de NOW-regeling, waardoor veel strandpaviljoens nu al op het punt van omvallen staan.

Het kabinet schreef eerder op de website van Rijksoverheid dat het zal monitoren wat de precieze werking van de maatregel is en – indien nodig en mits uitvoerbaar – aanpassingen zal doorvoeren. Nu lijkt minister Koolmees toch na te denken over een tegemoetkoming voor seizoensgebonden horeca.

De minister erkent dat de steunregeling voor seizoensgebonden bedrijven niet perfect is. Het kabinet bekijkt nu of er voor deze bedrijven aanvullende maatregelen nodig zijn. 'We zijn er hard mee bezig, maar het is ingewikkeld. Het moet uitvoerbaar en niet fraudegevoelig zijn.'

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.