Franchisegever Délifrance Nederland en België failliet

Franchisegever Délifrance Nederland en België failliet

De rechtbank heeft het faillissement uitgesproken van Phoenix Franchise in Vianen, de master franchiser van Délifrance in Nederland en België. Het bedrijf draaide de laatste maanden forse verliezen als gevolg van de coronacrisis.

In Nederland telt Delifrance zo’n 45 zelfstandige locaties. Er zijn 32 Kwalitaria vestigingen met een shop in shop van de broodjesformule Delifrance. De zaken blijven gewoon open. Het betreft namelijk het faillissement van de bv, niet van de winkels. Voor de ondernemers breekt er echter wel een onzekere periode aan, zegt marketing & sales directeur Martijn Boone tegen vakblad Snackkoerier.

‘Het is namelijk nog niet zeker wie hun franchisegever gaat worden.’ Phoenix Franchise was sinds april 2018 eigenaar van de masterfranchise van Délifrance in Nederland en België. De franchiseraden van zowel Délifrance en Kwalitaria zijn inmiddels ingelicht.

Inkomsten vielen tegen

Volgens Boone valt het faillissement te wijten aan de coronacrisis en de horecasluiting van de afgelopen maanden. ‘We hadden mensen op de loonlijst staan in Nederland en België, en marketinguitgaven. Die kosten lopen wel gewoon door ondanks dat de winkels dicht zijn. We waren aan het investeren in IT en bezorgen. Maar de inkomsten vallen tegen en we konden niet meer voldoen aan onze betalingsverplichtingen. De vele gesprekken die we in Frankrijk hebben gevoerd over mogelijke reddingsplannen hebben niet geleid tot een oplossing.’

Delifrance failliet

Délifrance in Kwalitaria’s

Wat er gaat gebeuren met de shop-in-shops van Délifrance in de Kwalitaria-vestigingen, is ook nog niet duidelijk. Boone. ‘Dat is aan de curator en Délifrance Retail Franchise International in Parijs. Wij hebben nog gewoon een contract, wat ons betreft hoeven die niet gesloten te worden.’ Er zijn 32 Kwalitaria’s met een shop-in-shop van Délifrance. Het faillissement van Phoenix Franchise heeft geen gevolgen voor Kwalitaria zelf, dat binnen het moederbedrijf onder FFC valt.

‘Zeer vervelende situatie’

Boone spreekt van een ‘zeer vervelende situatie’ voor alle medewerkers en franchisenemers. Voor hoeveel formulemedewerkers het faillissement negatieve gevolgen heeft, kan Boone nog niet zeggen. ‘We zitten nu midden in de reorganisatieplannen. We doen er alles aan om mensen niet in een vacuüm te laten vallen.’