Opdracht Europese finale Bocuse d'Or bekendgemaakt

Opdracht Europese finale Bocuse d'Or bekendgemaakt
Marco van der Wijngaard en Yentl van Gilst.

Op 15 oktober doen chef Marco van der Wijngaard (restaurant 't Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht) en commis Yentl van Gilst (restaurant de Burgemeester* in Linschoten) mee aan de Europese finale van Bocuse d'Or in Tallinn (Estland).

Na twee keer uitstel vanwege de coronacrisis lijkt het nu dan toch echt door te gaan. Vorige week heeft het organiserende comité de tweede en daarmee laatste opdracht voor de Europese finale Bocuse d’Or bekendgemaakt: meerval. De opdracht over kwartel was al bekend.

Kwartel

De kandidaten moeten zeven kwartels bereiden voor hun gerecht op de schaal. Ze moeten het volledige dier gebruiken, inclusief hart en lever. Ze hebben de keuze om de kwartel voor of na bereiding uit te benen. Op de schaal geldt dat de kwartel nog herkenbaar moet zijn in de presentatie als hele of halve kwartel. Het gevogelte moet begeleid worden door drie garnituren. Een daarvan moet met een kwartelei worden bereid, twee moeten worden bereid met alleen groenten, zaden en granen. De eis van de jury is dat in het gerecht een vleugje van de culinaire invloed te zien en te proeven is vanuit het land van de kandidaat. Marco en Yentl hebben daar een mooie eigen invulling aan gegeven. Ook zijn er producten specifiek benoemd die niet gebruikt mogen worden: kaviaar en truffel.

Meerval

Het team stond al een tijdje te popelen om de tweede opdracht te krijgen. Over de opdracht met de meerval zegt Marco: 'Heel gaaf! Ik heb nog nooit met meerval gewerkt. Leuke uitdaging met deze stoere vis, qua smaak gelukkig tamelijk neutraal en niet zo gronderig wat soms met andere zoetwatervissen het geval is. Het afgelopen weekend hebben we een eerste mooie test gemaakt. Het wordt echt een mooi gerecht als het ons lukt om het zo te maken zoals we hebben bedacht.'

14 borden

Het team moet 14 borden bereiden als warm of koud gerecht, waarvoor drie meervallen gebruikt mogen worden. Op het bord moet de vis begeleid worden door louter plantaardige producten (eieren en melkproducten zijn toegestaan). Ook hier zijn producten uitgesloten: kaviaar en truffel, maar ook vlees, andere vissoorten en smaakgevende olie. Alles wat het team op het bord serveert, moet eetbaar zijn. In tegenstelling tot de opdracht op schaal: daar mogen decoratieve niet-eetbare items worden gebruikt.